Produženo vanredno stanje u Turskoj za još tri mjeseca

#BliskiIstok #Turska #VanrednoStanje

www.kcns_.org_.rs_2016-09-28_10-52-51_turska-zastava.jpg

Vanredno stanje u Turskoj produženo je za još tri mjeseca, skoro godinu dana nakon što su uvedene zbog pokušaja državnog udara 15. jula prošle godine.

Parlament je prihvatio ranije danas upućen zahtjev Vlade Turske da produži vanredno stanje uvedeno nakon neuspjelog puča, prenosi Rojters.

Prema saopštenju kancelarije premijera Binali Jildirima, kabinet je zatražio da parlament produži vandredno stanje za naredna tri mjeseca počev od srijede, 19. jula.

Ovaj zahtjev uslijedio je nakon ceremonija u toku vikenda kojima je obilježena godišnjica neuspjelog vojnog puča u kom je život izgubilo oko 250 osoba.

Od kako je u Turskoj uvedeno vanredno stanje 20. jula prošle godine, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a 150.000 je suspendovano ili otpušteno sa posla u državnoj službi i privatnom sektoru.

Erdoganovi protivnici, kako se navodi, tvrde da su ti događaju Tursku gurnuli na put ka većem autoritarizmu.

Vlada Turske naglašava da je “čistka” neophodna u suprotstavljanju bezbjednosnim izazovima sa kojima se država suočava i u istrebljenju pristalica imama Fetulaha Gulena koji se nalazi u SAD i kog Turska krivi za organizovanje puča, za šta on negira optužbe.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!