Prvi izbori bez Mugabea

Građani Zimbabvea glasaju danas na prvim opštim izborima na kojima, poslije skoro 40 godina, neće učestvovati bivši predsjednik Robert Mugabe.

Na listiću nema Mugabea (Foto: Beta/AP)Foto: Na listiću nema Mugabea (Foto: Beta/AP)

Glavni kandidati na izborima su 75-ogodišnji aktuelni predsjednik Emerson Mnangagva i 40-godišnji advokat i svještenik Nelson Čamisa.

Oko 5 i po miliona ljudi ima pravo glasa na izborima u toj južnoafričkoj zemlji, željnoj promjene nakon decenija ekonomske paralize i skoro 40-godišnje vladavine 94-godišnjeg Mugabea, prenosi AP.

Birališta su otvorena jutros u sedam sati, a građani će glasti do 19h, navodi Rojters.

Mugabe, koji je u novembru napustio funkciju predsjednika, podržao je novu političku stranku, koja pripada koaliciji koja podržava Čamisu, za kojeg je kazao da „djeluje da mu dobro ide na mitinzima“.

„Ko god da pobjedi, želimo mu sve najbolje… I treba da prihvatimo rezultat“, kazao je Mugabe koji je 37 godina vladao Zimbabveom.

Do posljednjeg trenutka se držao vlasti, odbio je da je preda čak i iz pritvora u koji ga je poslije „puča koji to nije“ smjestila vojska, zajedno sa najbližim saradnicima, nakon što je pokušao da ingerencije preda svojoj, mnogo mlađoj, supruzi..

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!