Pućdemon pušten na slobodu, platio kauciju od 75.000 eura

carles-puigdemont-1.jpg

Bivši katalonski lider, Karles Pućdemon, izašao je danas iz njemačkog zatvora, nakon što je uplatio kauciju od 75.000 eura koju mu je sud odredio.

Nemački tužioci saopštili su prethodno da su naložili da Pućdemon bude odmah pušten iz zatvora, nakon uplaćene kaucije.

Kancelarija tužilaštva u Šlezvigu navela je u saopštenju da je Pućdemon vlastima ostavio adresu u Nemačkoj, na kojoj će boraviti dok sud ne donese odluku o zahtevu Madrida za njegovo izručenje po osnovu optužbe za zloupotrebu javnih sredstava, preneo je AP.

Ranije danas, advokati bivšeg katalonskog lidera stigli su u njemački zatvor u kojem je on proveo protekle dvij nedjelje i očekivalo se da će on uskoro biti pušten nakon što uplati kauciju.

Njemački državni sud u Šlezvigu juče je donio odluku da Pudćemon može da bude pušten uz kauciju, odbacivši zahtev Madrida da on bude izručen po osnovu glavne optužbe, a to je optužba za pobunu.

Međutim, njemački sud je saopštio da nije odbacio zahtjev za izručenje Pućdemona Madridu po drugom osnovu – po optužbi za zloupotrebu javnih sredstava, te da će on biti pušten dok sud ne razmotri taj zahtjev i ne donese odluku o njegovom eventualnom izručenju.

Nakon što je sud objavio odluku, španska vlada je juče saopštila da poštuje odluku njemačkog suda.

Inače, u obrazloženju suda u Šlezvigu stoji da Pućdemon ne može biti izručen po optužbi za pobunu jer njemački zakon za takvu optužbu podrazumijeva upotrebu prijetnje ili sile dovoljne da slomi volju vlasti.

Pućdemon je uhapšen u Njemačkoj po španskoj potjernici kada je pokušao da se 25. marta preveze iz Finske do Belgije, gdje trenutno boravi.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!