Pudždemon izašao iz njemačkog zatvora

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon danas je, neposredno po izlasku iz pritvora u Njemačkoj, pozvao španske vlasti da pokrenu dijalog o pitanju nezavisnosti Katalonije i zatražio oslobađanje njegovih kolega u Madridu.

Foto: Beta/AP

Pudždemon je pušten danas iz pritvora u Njemačkoj pošto je položio kauciju od 75.000 eura koliko je tražio njemački sud.

Tužilaštvo u Šlezvig-Holštajnu saopštilo je da je Pudždemon vlastima dostavio i adresu u Njemačkoj na kojoj će boraviti do donošenja konačne odluke o izručenju Španiji.

Pudždemon je novinarima po izlasku iz zatvora u Nojminsteru, u kojem je proveo desetak dana, rekao da je došlo je vrijeme za dijalog.

„Španske vlasti nemaju nikakav izgovor da ne pokrenu dijalog. Mi već godinama tražimo dijalog, a kao odgovor dobili smo nasilje i represiju“, rekao je on.

Pudždemon koji ostaje pod sudskim nadzorom dok traje procedura o mogućem izručenju Španiji, takođe je zatražio oslobađanje katalonskih vođa koji se bore za nezavisnost te oblasti.

„Imati političke zatvorenike u Evropskoj uniji je sramota“, rekao je on.

Foto: Beta/AP

Devet Katalonaca trenutno je u pritvoru u Španiji, među kojima šest bivših članova katalonske vlade, i bivša predsjednica katalonskog parlamenta.

Njemački sud je sinoć odlučio da oslobodi Pudždemona uz sudski nadzor, odbacujući glavnu optužbu koju je protiv njega podigao Madrid – za pobunu zbog organizacije referenduma o nezavisnosti u Kataloniji u oktobru.

Njemački sud će sada razmatrati manje ozbiljnu tačku optužnice, pronevjeru javnih sredstava u vezi organizacije tog referenduma. Sud treba da donese odluku o tome narednih nedjelja.

Do tada Pudždemon ne može da napusti Njemačku.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!