Putin uzvraća: Sankcije Zapadu

By Balsa Knezevic

vladimir-putin02foto-reuters


R
uski predsjednik Vladimir Putin naložio vladi da razradi uzvratne mjere za sankcije Zapada, tražeći pritom da budu precizne „kako bi se podržali domaći proizvođači“.

– Politički instrumenti pritiska na privredu su neprihvatljivi, oni su u suprotnosti sa svim normama i pravilima. S tim u vezi vlada Rusije je već predlagala niz uzvratnih mjera na tzv. sankcije nekih zemalja – rekao je ruski predsjednik tokom radnog susreta sa vršiocem dužnosti gubernatora Voronješke oblasti Aleksejem Gordejevom, prenio je Itar-Tass.

Putin je podvukao da proizvodjači u raznim zemljama treba da budu u jednakom konkurentskom okruženju, što odgovara, između ostalog, interesima nacionalne bezbjednosti, a i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Tokom susreta, Gordejev je ruskom predsjedniku prenio strahovanje voronjeških privrednika u vezi sa protekcionističkim mjerama koje se primjenjuju u Evropskoj uniji.

– Predstavnici industrije i poljoprivrede počinju da pitaju, između ostalog, o našim trgovinsko-ekonomskim odnosima, na primjer sa zemljama EU – rekao je on.

– Znamo da je tamo znatno viši nivo protekcionizma. Sve to uznemirava. Naravno (biznismeni) postavljaju pitanja, konkretno gdje je STO, gdje su ti propisi i zašto se ne osigurava pravdna konkurencija – rekao je Gordejev.

Agencija RIA Novosti podsjeća da SAD i EU ne priznaju pristupanje Krima Rusiji i optužuju Moskvu za mješanje u unutrašnje stvari Ukrajine, što Rusija poriče i naziva te optužbe neprihvatljivim.

Zapadne zemlje od marta su već u nekoliko navrata uvodili sankcije ruskim političarima, biznismenima i kompanijama, preteći da će takve mjere pojačavati.

EU je i 30. jula objavila spisak sankcija na kom su uključene osam osoba i tri pravna lica, a vlasti Unije zabranile su, izmedju ostalog, investitorima da prodaju i isporučuju ključne opreme i tehnologija radi stvaranja, kupovine ili razvoja infrastrukturnih projekata u nekoliko grana privrede na Krimu i u Sevastopolju.

Ministarstvo finansija SAD je dan ranije saopštilo da se uvode sankcije Moskovskoj banci, VTB i Ros seljhozbanci, kao i ruskoj Objedinjenoj brodogradilišnoj korporaciji.

B92

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!