Ratifikovan trgovinski sporazum s Kanadom

#Eu #EvropskiParlament #Ceta

Evropski parlament ratifikovao je danas trgovinski sporazum s Kanadom, koji treba da spoji dva tržišta i doprinese međunarodnoj saradnji u vrijeme kada brojne političke snage, poput američkog predsjednika Donalda Trampa, nastoje da zaustave globalizaciju.

Ilustracija (Foto: theparliamentmagazine.eu)

Poslije današnje tročasovne rasprave i godina pregovaranja, za ratifikaciju sporazuma glasalo je 408 poslanika, dok su 254 bila protiv a 33 uzdržana.

Ovim činom završava se proces potvrđivanja sporazuma u evropskim institucijama, a tek treba da se izjasne parlamenti 28 članica EU.

Ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu u utorak su se okupile stotine demonstranata koji smatraju da će takav sporazum, umjesto da obezbijedi rast i nova radna mjesta, doprinijeti snižavanju ekoloških, radnih i potrošačkih standarda u EU.

Komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da sporazum kojim će se ujediniti tržišta od 500 miliona Evropljana i 35 miliona Kanađana neće smanjiti nezavisnost EU u donošenju odluka. Ona je rekla da sporazum „neće izmijeniti standarde za bezbjednost hrane ili druga pravila EU, jer to mogu da učine samo evropske institucije“.

Trgovinska razmjena između EU i Kanade veća je od 60 milijardi godišnje i EU očekuje da će ratifikovani CETA sporazum povećati razmjenu za 20 odsto jer će ukinuti gotovo sve carine.

Poslije sedmogodišnjih pregovora lideri Evropske unije i Kanade potpisali su u oktobru sporazum o slobodnoj trgovini koji ukida carine za 98 odsto proizvoda.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!