Rusija zabranila Jehovine svjedoke

#JehoviniSvjedoci

Ruski vrhovni sud podržao je danas zabranu Jehovinih svjedoka odbacivši žalbu te vjerske grupe na raniju odluku Vrhovnog suda.

Ilustracija

Apelacioni sud je podržao zabranu koju je u aprilu izdao Vrhovni sud Rusije da se ta hrišćanska vjerska zajednica u zemlji označi kao „ekstremistička“ grupa.

Odbacivanjem žalbe ove vjerske grupe dozvoljava se Rusiji da zatvori njihovih 395 ispostava i da zaplijeni njihovu imovinu. Grupa navodi da ima 170.000 članova te vjerske zajednice u Rusiji.

Portparol Jehovinih svjedoka David Semonian rekao je u saopštenju da je vrlo zabrinjavajuće da uprkos ogromnoj količini dokaza koji dokazuju suprotno „moćni elementi unutar Rusije nastavljaju da nazivaju tu organizaciju ekstremističkom“.

Advokat grupe Viktor Ženkov rekao je danas da će biti podnijeta žalba na današnju odluku Evropskm sudu za ljudska prava, javila je novinska agencija Interfaks.

Pročitajte još:   London: Veliki požar u skladištu, gasi ga 120 vatrogasaca

Jehovini svjedoci su pod sve većim pritiskom posljednjih godina u Rusiji, gdje je zabranjena distribucija njihove literature za koju se smatra da krši zakon protiv ekstremizma.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Pročitajte danas...