SAD drugi put blokirale saopštenje SB UN

Sjedinjene Američke Države blokirale su drugi put u roku od nedjelju dana saopštenje Savjeta bezbjednosti UN kojim se podržava pravo Palestinaca da demonstriraju mirno i podržava poziv generalnog sekretara svjetskog tijela na nezavisnu istragu pogibije palestinskih demonstranata u Gazi.

Foto: Beta/AP

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je novinarima da je 14 od 15 predstavnika zemalja članica Savjeta bezbjednosti glasalo za saopštenje, ali da su se SAD, najbliži saveznik Izraela, usprotivile.

Mansur je potez SAD označio „vrlo neodgovornim“, rekavši da je dao Izraelu „zeleno svjetlo da nastavi napade na civilno stanovništvo“ u Gazi.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon odgovorio je da bi Savjet „trebalo da osudi Hamas koji koristi djecu kao ljudske štitove, rizikujući njihove živote“ i da „mora pozvati na okončanje tih provokacija koje samo povećavaju nasilje i napetost“.

Mansur je rekao da je devet stanovnika Gaze poginulo u jučerašnjim protestima i da ih je više od 1.000 ranjeno, uključujući one koji su pogođeni bojevom municijom i koji su udahnuli suzavac.

On je poginule označio civilima i rekao da je među žrtvama jedno dijete, pozivajući se na palestinski Crveni polumjesec i Ministarstvo zdravlja.

Sinoć je palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo da među ranjenima ima 12 žena i 48 maloljetnika. Broj poginulih u Gazi od prvog dana protesta 30. maja povećao se na najmanje 31.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!