Skandali se roje nad Bijelom kućom, Pens “hoda po žici”

#AmeričkiPotpredsjednikMajkPens #DonaldTramp #Skandal

art-of-politics.jpeg-1280x960.jpg

Američki potpredsjednik Majk Pens nalazi se u nezavidnom položaju u trenutku kada se sijenka skandala vezanog za dosluh s Rusijom sve više nadvija nad Bijelom kućom.

Pen trenutno balansira između lojalnosti predsjedniku SAD Donaldu Trampu ali pazi da i sam ne bude uvučen u skandal, ocjenjuje AFP.

Ovaj 58-godišnji bivši guverner Indijane je trenutno čovjek koji je najbliži američkom predsjedništvu – bilo kao direktni Trampov nasljednik ako mu mandat bude prijevremeno okončan, ili kao njegov vjerovatni nasljednik na izborima koji će biti održani 2020. ili 2024, u zavisnosti od toga koliko će mandata Tramp služiti, navodi francuska agencija.

I dok je je njegov šef iz dana u dan u sve većim problemima, upleten u sve širu istragu o vezama njegovog predizbornog tima s Rusijom, eksperti kažu da 48. potpredsjednik SAD ostaje prisiljen da bude uz Trampa – barem za sada.

“Pens je u veoma teškom položaju. Od jednog potpredsjednika se očekuje da bude lojalan predsjedniku, ali predsjednik Tramp nameće težak teret svojim podređenima govoreći i radeći stvari koje je često preteško odbraniti”, kaže za Frans pres Džoel Goldstin, ekspert za potpredsjedništvo u Pravnoj školi Univerziteta Sent Luis.

Tramp i Pens, ocjenjuje francuska agencija, teško da mogu biti različitiji: dok Tramp rado “pomućuje” ideološke linije, Pens je posvećeni hrišćanski konzervativac, diskretan i disciplinovan barem koliko je njegov šef više nego energičan i nepredvidiv.

Tako, dok Tramp uveliko tvituje o nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju, Pens je taj koji posreduje između Bijele kuće i Kongresa u zakulisnim pokušajima da spase ugroženi zakon.

U turbulentnom Trampovom Vašingtonu, Pens je viđen kao učvršćujuća snaga administracije, “sjekira iza stakla koje bi trebalo razbiti u slučaju opasnosti”, naveo je nedavno novinski sajt “Dejli bist”.

Pa ipak, Pens je preduzeo ne tako poznate korake koji nagovještavaju da on možda udara temelje svoje političke budućnosti – tako su, neuobičajenim potezom, dva njegova bliska savjetnika osnovala odbor za političku akciju, tvrdi “Njujork tajms”.

Uz to, navodi njujorški dnevnik, Pens je počeo da dočekuje republikanske “megadonatore” u svojoj rezidenciji u Vašingtonu.

Međutim, Pensove bliske veze sa predsjednikom – koje je prošlog mjeseca nazvao “najvećom privilegijom u svom životu” – mogle bi se pokazati kao omča oko njegovog vrata, upozorava francuska agencija.

“Nijedan od sedam posljednjih potpredsjednika nisu bili toliko spremni da budu u toj mjeri udvorički nastrojeni u svom hvaljenju predsjednika i nijedan nije izrekao toliko značajnih stvari za koje se kasnije ispostavilo da su neistinite”, kaže ekspert Goldstin.

Još jedan američki ekspert, Pol Bek sa Državnog univerziteta u Ohaju, smatra da Pens “dobro žonglira” na “žici između lojalnosti lideru u problemima do guše i izbjegavanja da ne bude uhvaćen u skandal”, kako to opisuje AFP.

“Međutim, ako spor vezan za Rusiju zaista uvuče Trampovu administraciju u duboku, duboku nevolju… onda će se i Pens naći u zamci kao jedan od članova Trampovog tima”, zaključuje američki stručnjak.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!