Smanjuju mjere bezbjednosti u ambasadi Ekvadora

Vlasti Ekvadora saopštile su danas da će ukinuti dodatne mjere bezbjednosti u ambasadi u Londonu, gdje se nalazi osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, mjere koje je uvela prethodna vlada Rafaela Koreje, na vlasti do 2017. godine.

Asanž se nalazi u ambasadi u Londonu od juna 2012. godine (foto:Beta)Foto: Asanž se nalazi u ambasadi u Londonu od juna 2012. godine (foto:Beta)

Predsjednik Lenin Moreno naložio je momentalno povlačenje dodatnih bezbjednosnih mjera u ambasadi Ekvadora u Londonu, saopštio je njegov kabinet i dodao da će ta ambasada od sada imati slične mjere bezbjednosti kao i ostale u svijetu.

Moreno je reagovao na pisanje britanskog lista Gardijan koji je prenio istragu sajta Fokus Ekvador prema kojoj je vlada Ekvadora pored utočišta takođe špijunirala Asanža.

Asanž (46) se nalazi u ambasadi u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju koje je on poriče.

Pozvajući se na obavještajne dokumente Ekvadora, Gardijan je prenio da su vlasti u Kitu izdvojile budžet od pet miliona dolara (4,2 miliona eura) u prvo vrijeme za „zaštitu“ Asanža, prije nego što se ta bezbjednosna operacija

pretvorila u sistematsko nadgledanje osnivača Vikiliksa.Gardijan navodi da je i sam Asanž uspio da uđe u taj sistem i otkrije prisluškivanje njegovih zvaničnih i ličnih razgovora.Vikiliks je međutim demantovao te navode ocjenjujući ih klevetom.Odnosi između Asanža i Ekvadora su se pogoršali posljednjih mjeseci.

Poslije nekoliko izjava Asanža u kojima je zauzimao stavove o međunarodnim pitanjima o kojima se vlasti ne slažu, Ekvador je ukinuo neke sisteme komunikacije u ambasadi.

Moreno, koji je naslijedio Koreu u maju 2017. godine, rekao je da će ipak biti nastavljena zaštita Asanža.Asanžu prijeti hapšenje jer je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu i biće uhapšen čim izađe iz ambasade Ekvadora.

Pored Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!