Snimak obišao svijet: Šveđanka koja je zaustavila deportaciju Avganistanca (VIDEO)

elin-ersson.jpg

Ovaj video-snimak obišao je svet. Milioni ljudi širom mogli su da vide kako mlada Šveđanka sprječava deportaciju jednog Avganistanca tako što odbija da sjedne u avion.

Mnogi je zbog toga slave kao heroinu, prenosi “Dojče vele”.

Elin Erson veoma je uzbuđena. Na njenom licu primjetne su crvene fleke, a ne može više ni da sakrije suze. Ta 21-godišnja Šveđanka stoji u avionu „Turkiš erlajnsa“ iz Geteborga za Istanbul, i tako protestuje protiv deportacije jednog Avganistanca.

Sve što se dešava snima telefonom i uživo prenosi na Fejsbuku. A avion ne može da poleti, sve dok Elin ne sjedne na svoje mesto. Razlog: prema riječima Elin, u avionu je i jedan stariji muškarac koji bi trebalo da bude deportovan u Avganistan. „Sešću tek kada ta osoba napusti avion. Jer on će najvjerovatnije da bude ubijen sad ako poleti.“

Diskusije u avionu

Elinin prenos-uživo na Fejsbuku traje 14 minuta. Povremeno telefon okreće ka sebi i komentariše šta se događa u avionu. „Sjedi, moramo da krenemo“, viču neki putnici oko nje. Jedan čovjek pokušava da joj uzme telefon iz ruke. Kabinsko osoblje pokušava je ubijedi da sjedne i prestane da ometa polijetanje. Ali Elin je uporna. „Šta je važnije? Život ili to što kasnite? Radim sve što mogu, da spasem život jednog čovjeka“. Od nekih putnika Elin dobija aplauz, a jedan čovjek tri reda dalje ustaje i pokazuje joj da je podržava.

Elin je članica grupe švedskih aktivista koji se zalažu za promenu deportacione politike u njihovoj zemlji. Prema podacima iz tamošnjeg Ureda za migracije, samo jednoj trećini svih Avganistanaca u Švedskoj ove godine odobreno je pravo na azil, a 415 Avganistanaca je prošle godine deportovano.

„Avganistan je zemlja u kojoj se vodi rat“, kaže Elin za DW. „Ali evropske zemlje i dalje deportuju ljude tamo gde oni nisu sigurni da li će živi da dočekaju sjutra“.

Čini se da je njen protest urodio plodom. Iako Elin to nije mogla da vidi kako čovek napušta avion, jedan član posade vodi je do izlaza i objašnjava joj da je deportacija zaustavljena.

Elin je u ponedeljak ušla u avion s namjerom da spreči deportaciju. Porodica tog mladog Avganistanca bila je prethodno u kontaktu s grupom aktivista i zamolila ih je za pomoć. Ali, kada je Elin ušla u avion, mladića nije bilo. Umjesto toga, ona je ugledala starijeg čovjeka, kratko popričala s njim, i na kraju zaključila da će morati da spriječi ovakav scenario.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!