Šon Koneri bez prava glasa na referendumu

By Suzana Kapetanović

1609koneri

Atmosfera uoči referenduma o nezavisnosti Škotske uzavrela je, a u središtu javne debate, osim procjene konačnog ishoda glasanja 18. septembra, našlo se i pitanje pravedanosti dogovora Edinburga i Londona po kojem Škotima koji žive izvan zemlje nije dozvoljeno da glasaju.

Zbog takvog dogovora više od milion Škota iz dijaspore samo će posmatrati glasanje koje će biti održano u četvrtak, a među njima će biti i čuveni glumac i pobornik nezavisnosti Šon Koneri koji živi na Bahamima.

Mišljenja škotskih pravnih eksperata je da je dogovorom Edinburga i Londona prekršeno pravo na slobodu kretanja gradjana prema evropskom zakonodavstvu, dok su Škoti koji žive u državama Evropske unije zabrinuti da bi njihov status legalnih emigranata mogao da bude ugrožen u slučaju većinskog glasanja za nezavisnost.

Istovremeno britanska vlada učinila je još jedan pokušaj da prvili građane Škotske na ostanak u zajedničkoj državi, garantujući Edinburgu potpunu kontrolu nad potrošnjom u zdravstvu.

Britanci su ranije upozorili škote da u slučaju otcjepljenja ne bi mogli da zadrže britansku funtu kao nacionalnu valutu. Procjene na osnovu anketa najavljuju neizvesnu trku, premda je broj pristalica nezavisnosti sve veći.

blic.rs

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!