Šta se “kuva” u Zimbabveu?

#Svijet #RobertMugabe #Zimbabve

11195181295a0bdd265cb7e400229977_v4_big.jpg

Vojni zvaničnici Zimbabvea saopštili su da su preuzeli vlast nad “ciljanim” tačkama – kriminalcima koji okružuju predsjednika te zemlje Roberta Mugabea.

Oni uvjeravaju javnost da je 93-godišnji lider Zimbabvea “živ i zdrav”, prenio je Rojters. On je, međutim, u kućnom pritvoru, zajedno sa suprugom Grejs, izjavili su vojni zvaničnici. Oni tvrde i da sada vojska obezbjeđuje sve državne instittucije i da patrolira ulicama glavnog grada Hararea, prenosi AP.

Prema navodima Rojtersa, vojska je u naoružanim vozilima blokirala ulice Hararea, u kojima se nalaze glavne poluge vlasti- vlada, parlament i sudovi. Za sve to vrijeme građani Hararea išli su na posao, navodi Rojters pozivajući se na izjave svjedoka.

“Naša meta su kriminalci oko Mugabea, koji čine zločine koji imaju socijalne i ekonomske posljedice u zemlji, a sve s ciljem da se oni privedu pravdi”, izjavio je jedan od vojnih zvaničnika Zimbabvea, General Mojo.

“Čim ispunimo naš zadatak sve će se vratiti u normalu”, kazao je on.

Vladini izvori navode da je vojska privela ministra finansija Ignjatiusa Komboa, koji je lider takozvane “G40” frakcije vladajuće partije ZANU-PF, koju vodi Mugabeova supruga Grejs.

Mediji su ranije sinoć prenijeli da su se u Harareu čule najmanje tri eksplozije i da su ulice bile pune naoružanih vojnika i vojnih vozila, pa su neki naveli i da je u Zimbabveu počeo državni udar protiv predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Sinoć je zauzeta i državna televizija ZBC, javili su neki mediji. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli “da ne brinu” i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vrijeme “Gardijan” navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile.

“Sputnjik” piše i da postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primijećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione.

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srijede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!