Stoltenberg: Turska i Njemačka da riješe spor oko posjeta bazama

#Evropa #GeneralniSekretarNatoAJensStoltenberg #Njemačka #Turska

20170716194507_434822.jpg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas ministre spoljnih poslova Turske i Njemačke da riješe međusobne nesuglasice u vezi sa posjetama njemačkih poslanika vojnicima u vazduhoplovnim bazama NATO-a u Turskoj, što je dio šireg spora između dve saveznice.

Ankara je odbila da dopusti njemačkim poslanicima da posjete vojnike u dvema vazduhoplovnim bazama, navodi Rojters, napominjući da njemački vojnici doprinose misiji vazdušnog nadzora NATO-a u Koniji, 250 kilometara južno od turske prestonice, dok su njemačke trupe koje su bile stacionirane u drugoj bazi, u Indžirliku, u međuvremenu premještene u Jordan.

NATO je saopštio da je Stoltenberg u petak pozvao šefa njemačke diplomatije Zigmara Gabrijela i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, i zatražio od njih da riješe spor.

“Nadamo se da će Njemačka i Turska moći da dogovore datum posjete prihvatljiv za obe strane”, rekao je portparol NATO-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, u intervjuu za televiziju ARD, da bi njemačkim poslanicima trebalo omogućiti da posjete vojnike Bundesvera u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Koniji, dodavši da su potrebni pregovori kako bi se našlo rešenje, i to, kako je navela, uz pomoć NATO-a.

Njemačke oružane snage su pod kontrolom parlamenta i Berlin ističe da poslanici moraju imati pristupa svojim vojnicima, napominje britanska agencija.

Inače, Nemačka je odbila da izruči tražioce azila za koje Turska tvrdi da su bili umiješani u pokušaj puča prošle godine, dok Berlin traži oslobađanje njemačkog novinara turskog porijekla.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!