Stradalo devetoro Palestinaca, poginuo i novinar

Izraelski vojnici ubili su najmanje devet Palestinaca i ranili 491 bojevom municijom, kada su otvorili vatru tokom protesta hiljada palestinskih demonstranata duž pojasa Gaze, saopštilo je jutros palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Foto: Beta/AP

Među ranjenima od bojevih metaka 33 je u ozbiljnom stanju, dok je stotine drugih zadobilo povrede jer je udahnulo suzavac, prenio je AP.

Broj ubijenih Palestinaca povećao se tako na najmanje 31, od početka niza masovnih protesta „Marš povratka“ započetih 30. marta, koji će kako je najavljeno trajati šest nedjelja.

Rano jutros palestinski zdravstveni zvaničnici su potvrdili da je poznati novinar Jaser Murtaga preminuo od rana zadobijenih dok je pratio demonstracije kraj granice u području Kuza.

Bio je na 100 metara od granične ograde, imao je jaknu na kojoj je pisalo „press“ i držao je kameru, kada je pogođen ispod pazuha.

Nije bio povezan s Hamasom, niti bilo kojom drugom ekstremitičkom organizacijom. Zaposlen je bio u Ain mediju, lokalnoj TV produkcijskoj kompaniji koja radi projekte, uključujući video snimke, za strane medije.

Izraelska vojska je rekla da je pucano samo na one izgrednike koji su bili umiješani u napade na vojnike ili graničnu ogradu, a pogibiju novinara nije odmah komentarisala.

Ranije je saopštila da je u petak demonstriralo oko 20.000 Palestinaca, što je manje nego što se očekivalo, i dodala da su neki pokušali da probiju graničnu ogradu i uđu u Izrael.

Palestinci demonstriraju protiv izraelske blokade koja traje od 2007. godine i zahtjevaju pravo na povratak Palestinaca izbjeglih sa teritorije današnjeg Izraela u ratu 1948. godine.

Demonstranti su zapalili stotine automobilskih guma na nekoliko mjesta kako bi spriječili izraelske snage da ih vide i identifikuju.

Vojnici su postavili velike ventilatore da rastjeraju dim, a koristili su i vodene topove, navodi Frans pres.

Protesti su počeli rano u petak na pet lokacija duž granice pojasa Gaze, a izraelska vojska tvrdila da rastjeruje demonstrante bojevom municijom i sredstvima za razbijanje nereda, u skladu s protokolom.

Lider Hamasa Jehije Sinvar zaprijetio je juče obilazeći demonstrante direktno probijanjem granice, što Izrael neće da dozvoli ni po koju cijenu.

Vojska je saopštila da su demonstranti bacali nekoliko eksplozivnih naprava i zapaljivih bombi koristeći gust dim od zapaljenih guma kao zaštitu i da je nekoliko pokušaja prebacivanja preko granice spriječeno.

Jučerašnje demonstracije nagovještavaju da će Hamas biti u stanju da ih nastavi kako je planirano do 15. maja, kada se obilježava godišnjica osnivanja Izraela.

Palestinci taj dan zovu Nakba, „katastrofa“ sjećajući se stotina hiljada palestinskih izbjeglica koje su pobjegle iz svojih domova u sadašnjem Izraelu u ratu 1948. godine koji je izbio poslije stvaranja jevrejske države.

Masovni protesti su možda posljednja šansa Hamasa da okonča blokadu koju je osim Izraela uveo i Egipat prije više od jedne decenije, kada su hamasovci preuzeli kontrolu nad Gazom, pobjedivši snage lojalne umjerenijem, sekularnom Fatahu, navodi američka agencija.

Zbog blokada ekonomija Gaze je uništena, stanovnici ne mogu da uđu ni izađu sa te teritorije, a struje ima samo nekoliko sati na dan.

Izrael tvrdi da je Hamas mogao da okonča patnje dva miliona žitelja od kojih su većina izbjeglice i njihovi potomci da se razoružao i odbacio nasilje.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!