Svijet dobija novu “državu” i zove se Malorusija

#Evropa #Malorusija #NovaDržava #Ukrajina

multimedia_foto_2016_07_28_ukrajina-rusija.jpg

Separatisti u Donjecku na istoku Ukrajine proglasili su uspostavljanje države Malorusije koja će, kako kažu, biti naslednica Ukrajine.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da je u pripremi ustav nove države koji će kasnije biti iznijet na glasanje.

Zaharčenko je predložio trogodišnji tranzicioni period ka osnivanju nove nezavisne države Malorusije kao rješenje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine.

Ocjenivši da je u razgovorima unutar DPR zaključeno da se “Ukrajina pokazala kao propala država”, Zaharčenko je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži njegov predlog. “Treba da nas podrže stanovnici regiona. Ovo rješenje je moguće ako međunarodna zajednica podrži ideju”, rekao je Zaharčenko.

Malorusija je proglašena kao suverena država i naslednica Ukrajine, s Donjeckom kao glavnim gradom.

“Mi, predstavnici bivše Ukrajine, proglašavamo osnivanje nove države, Malorusije, koja je država naslednica Ukrajine”, saopštio je ministar DPR Akeksandar Timofejev.

Timofejev je izjavo da će nova država voditi politiku ka obnavljanju veza s Rusijom, prodruživanju Savezu Rusije i Bjelorusije, da će zvanični jezici biti ruski i maloruski, a da će regionalni jezici zadržati svoja prava i statuse.

Timofejev je dodao da će Malorusija raditi na obnavljanju aktivnosti u okviru Zajednice nezavisnih država i da će pokrenuti trilateralne razgovore s Rusijom i Evropskom unijom.

Sukobi u regionima Donjeck i Lugansk izbili su u aprilu 2014, pošto je predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u februaru te godine. Stanovnici tih regiona glasali su za nezavisnost na referendumima, a Kijev je započeo vojnu operaciju protiv separatista.

U sukobima je stradalo više od 10.000 ljudi. U februaru 2015. je potpisan mirovni sporazum, koji podrazumijeva prekid vatre, povlačenje oružja s linije sukoba i ustavne reforme.

Primirje se, međutim stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!