Toplotni talas pogađa Evropu, uskoro i Balkan

Topli talas koji je zahvatio zapadnu i centralnu Evropu nastaviće se i tokom ovog vikenda, izuzev Francuske i zemalja Beneluksa, a očekuje se da pogodi Balkan naredne sedmice.

(ilustracija/Pixabay)Foto: (ilustracija/Pixabay)

U tim zemljama se danas očekuje kratkotrajno osveženje, navedeno je na sajtu „Severe Weather Europe“.

U zapadnoj Evropi juče popodne bile su zabilježene temperature od 35 do 38 stepeni. Visoke temperature biće zastupljene i u nedjelju, u zapadnoj i centralnoj Evropi.

Inače, hrvatski mediji pišu da se toplotni talas početkom naredne nedjelje očekuje i u Hrvatskoj. “Toplotni talas prvo će stići na Jadran, odnosno na sjeverni Jadran, a dnevne temperature će se kretati oko 34 stepena. To će se prolongirati i na ponedjeljak, a zahvatiće i unutrašnjojst zemlje jer će noći biti vrlo tople”, saopštio je Državni hidrometeološki zavod.

Veoma visoke temperature pogodile su Evropu čak i u onim djelovima u kojima to nije uobičajeno u ovo doba godine, u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj.

U Njemačkoj i zemljama Beneluksa u petak je bilo od 37 do 39 stepeni.

U Velikoj Britaniji petak najtopliji dan ovog leta – 35 stepeni.

Temperature su porasle i u Španiji i Portugalu, a na istoku Španije približile su se četrdesetom podeoku. U Skandinaviji temperature do 33 stepena.

U ponedjeljak će te temperature preko Francuske i Italije stići do zapada Balkana i donijeti temperature od 36 do 39 stepeni.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!