Tramp očekuje da Rusija vrati Krim

#SadRusija #RusijaSad

Američki predsjednik Donald Tramp očekuje da Moskva vrati Ukrajini Krim, saopštila je Bijela kuća. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da Rusija ne daje svoje teritorije drugima.

Nakon što Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin podnio ostavku zbog diplomatskih kontakta sa Rusijom prije nego što je zvanično stupio na dužnost, portparol Bijele kuće Šon Spajser je naveo da se Rusija “dočepala“ Krima pod Obaminom vladavinom i da je nova ambasadorka SAD u UN Niki Hejli “oštro osudila okupaciju“.

“Predsjednik Tramp je veoma jasno stavio do znanja da očekuje da ruska vlada smanji tenzije u Ukrajini i vrati Krim. Istovremeno, nada se i želi dobre odnose sa Rusijom“, rekao je Spajser.

“Krim je dio Ukrajine. Naše sankcije vezane upravo za to će ostati na snazi sve dok Rusija ne vrati poluostrvo“, rekla je Hejli na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 2. februara.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin istakao je da je narod na Krimu većinom glasao za pridruženje Rusiji, prenosi „Raša tudej“.

“U nacionalnom je i ekonomskom interesu da SAD imaju dobre odnose sa Rusijom“, objasnio je Spajser, dodajući da Niki Hejli o Krimu “govori u predsjednikovo ime“.

Ostavka Majkla Flina izazvala je buru u javnosti. On je dok je još Barak Obama bio na vlasti razgovarao sa ruskim ambasadorom u vezi sa sankcijama koje je Obama uveo ruskim diplomatama.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija neće vratiti kontrolu nad Krimom Rusiji.

„Mi ne dajemo naše teritorije. Krim je teritorija Ruske federacije“, rekla je Zaharova, reagujući na izjavu Šona Spajsera, prenijele su agencije.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!