Tramp: SAD razmatraju vojni udar na Siriju

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je skorim vojnim udarom na Siriju zbog napada hemijskim oružjem na civile i upozorio da će Rusija, ili bilo koja druga zemlja, za koju se ustanovi da je odgovorna za taj napad, „platiti cijenu“.

Imamo mnogo vojnih opcija:Tramp sa zvaničnicima (foto:Beta)

On je sinoć, pred početak sastanka sa vojnim zvaničnicima u Bijeloj kući, izjavio da će donijeti odluku vrlo brzo o tome kako će SAD djelovati.

„Mi imamo mnogo vojnih opcija, i obavijestićemo vas vrlo skoro“, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.U navodnom napadu hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi 7. aprila poginulo je više od 40 ljudi, među kojima su i djeca.

Za napad se okrivljuju snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada koje su odbacile odgovornost. Zapadne zemlje smatraju da Asad nije mogao da djeluje bez podrške svojih saveznika Rusije i Irana.

Tramp je rekao da će se na taj napad „odgovoriti i to snažno“. Na sastanku su bili ministar odbrane Džim Matis i načelnik združenog generalštaba SAD general Džozef Danford. Ruska vojska je saopštila da su njeni vojnici istražili mjesto napada u predgrađu Damaska i da nijesu našli dokaze da je upotrijebljen otrovan gas.

Trmp je rekao da je skoro izvjesno da je Sirija odgovorna za napad. Vlada Bašara al Asada je to negirala.Tramp je osudio napad kao „ogavan, užasan i varvarski“.

„Ako je Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi zajedno, utvrdićemo mi to“, rekao je Tramp.

SAD su pozvale Savjet bezbjednosti UN da usvoji rezoluciju kojom bi se osudila dalja upotreba hemijskog oružja u Siriji i ustanovi novo tijelo koje bi utvrdilo odgovornost za hemijske napade.

Ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzja optužio je Vašington da namjerno podstiče međunarodne tenzije prijetnjama Rusiji tonom koji nije prihvatljiv čak ni za vrijeme Hladnog rata.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!