Trampa danas očekuje buran doček u Velikoj Britaniji

tramp-1.jpg

Američki predsjednik Donald Tramp danas stiže u prvu zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji gdje će se sresti sa kraljicom Elizabetom i premijerkom Terezom Mej, ali tokom posjete su planirani i veliki protesti u Londonu i na drugim mjestima gde će boraviti protiv njegove politike.

Svjetski mediji kažu da britanska javnost ima negativan stav o Trampu zbog njegove politike prema imigrantima i muslimanima ali i da Britanci žele jačanje trgovinskih veza sa SAD nakon Bregzita.

Nekoliko dana prije posjete, američki predsjednik rekao je da je Velika Britanija “u previranju”, uslijed podjela i ostavki u konzervativnoj stranci zbog najnovijeg plana Mej za Bregzit.

Trump je nagovijestio i da će se susresti s Borisom Džonsonom, sada već bivšim ministrom spoljnih poslova koji je podnio ostavku zbog neslaganja sa Mej, za kojeg je rekao da je njegov veliki prijatelj, piše Telegraf.

Tramp i njegova supruga Melanija biće počasni gosti na večeri za oko 100 gostiju u spektakularnom ambijentu palate Blenhajm u Oksfordširu.

Dauning strit je objavio da je večera namijenjena tome da se “proslave snažne poslovne veze između dvije zemlje” u vrijeme kada se Velika Britanija nada da će nakon Bregzita postići sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om.

“Predsjednik i njegova supruga će petak veče provesti u rezidenciji američkog ambasadora u Londonu. Demonstranti će se držati podalje, ali moguće je da predsjednik neće biti u mogućnosti da čuje samo buku demonstracija na ulicama, nego i poziv na molitvu iz susjedne Centralne džamije i riku lavova i tigrova iz obližnjeg londonskog zološkog vrta,” navodi Telegraf.

Američki ambasador Vudi Džonson izjavio je kako će tokom posjete Tramp susresti Kraljicu.

“Kročiti na britansko tlo je jedan vrlo, vrlo važan, vrlo simboličan posao. Sresti Njeno veličanstvo je najvažnija stvar, ipak je ona na čelu države.”​

Hladan prijem

Najnovije ankete pokazuju kako će se Tramp suočiti s hladnim dočekom kada stigne u Veliku Britaniju, navodi Indipendent.

Istraživanja pokazuju kako britanska javnost želi da Mej bude kritičnija prema američkom kolegi, ali mišljenje su takođe da treba da nastavi sa trgovinskim sporazumom između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Mej se suočila s kontinuiranim kritikama zbog pozivanja Trampa u Britaniju uprkos rasprostranjenom bijesu zbog njegovog postupanja s muslimanima, imigrantima i drugim manjinskim skupinama. Nedavno je njegova administracija izazvala globalnu osudu zbog odvajanja djece ilegalnih imigranata od njihovih roditelja,” kaže se u tekstu.

“Skoro polovina ljudi – 44 posto – složila se da Velika Britanija “mora preduzeti sve napore kako bi udovoljila” Trampu kako bi pregovarao o trgovinskom sporazumu nakon što Britanija napusti EU, a poređenja radi 36 posto je protiv.”

Istraživanje je takođe pokazalo javni optimizam u pogledu mogućnosti brzog usaglašavanja Velike Britanije s takvim sporazumom.

Gdje Tramp, tu i protesti

U Londonu, gigantski narandžasti balon koji prikazuje Trampa kao ljutu bebu lebdjeće iznad zgrade Parlamenta, a biće postavljen i zvučni zid sa marijačima i plačom djece u pritvornim centrima koji dozivaju svoje roditelje, piše Njujork Tajms o atmosferi koja se očekuje na dan posjete Trampa Britaniji.

“Grupne kampanje su organizovale gust raspored koji odražava ljutnju kao nacionalno raspoloženje, koja podsjeća na proteste protiv rata u Iraku prije više od jedne decenije. Ali ti protesti bili su usmjereni na američku spoljnu politiku … ovoga puta demonstracije će biti usmjerene ka samo jednom čovjeku,“ objašnjava NYT.

“Demonstracije će se održati u nekoliko gradova širom zemlje, uključujući Kardif u Velsu i Glazgov u Škotskoj… Policija očekuje više od 100.000 demonstranata.”

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar