UN ocijenile da je dogovor EU i Libije o migrantima nehuman

#BliskiIstok #Libija #UjedinjeneNacije

libija.jpg

Evropska politika pružanja pomoći libijskim vlastima u presretanju migranata i njihovom vraćanju u pritvor je “nehumana”, ocijenile su Ujedinjene nacije (UN).

Italija i Evropska unija (EU) postigle su u avgustu dogovor prema kojem će one obučavati libijsku obalsku stražu da presreće brodove i vraća migrante u Libiju, podsjeća Bi-Bi-Si.

Šef UN za ljudska prava optužio je evropske zemlje da ignorišu upozorenja o dogovoru koji su postigle sa Libijom.

Prema navodima libijskih zvaničnika, dogovor je uticao da dođe do naglog porasta broja pritvorenih migranata – na skoro 20 hiljada.

Posmatrači UN, koji su posjetili te objekte, tvrde da su videli “hiljade premršavih i istraumiranih muškaraca, nagomilanih žena i djece”.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein kaže da su migranti zatvoreni u hangarima i da nemaju pristup najosnovnijim potrebama.

Prema njegovim riječima, situacija se brzo pogoršava, a libijski sistem za zadržavanje u pritvoru je toliko loš da ga je nemoguće popraviti.

Odeljenje za borbu protiv ilegalne migracije Libije saopštio je da se skoro 20 hiljada ljudi trenutno nalazi u njihovim objektima, što je drastičan porast u odnosu na sedam hiljada, koliko je bilo u septembru.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!