Venecuela:Opozicija glasa protiv Madura

#VenecuelaOpozicija #VenecuelaReferendum

Pristalice opozicije u Venecueli su masovno glasale protiv predloga predsjednika Nikolasa Madura za promjenu Ustava na nezvaničnom referendumu na kojem se izjasnio 7,1 milion od 19 miliona glasača koliko Venecuela ima.

Glasalo 7,1 milion od 19 miliona glasača (foto:Beta)

Venecuela je uputila „jasnu poruku vlastima i svijetu“, rekla je rektorka Univerziteta Sesilija Garsija Aroća i dodala da je u Venecueli glasalo 6,5 miliona, a u inostranstvu 700.000 ljudi.

Jedini incident se dogodio uveče kada su naoružani napadači pucali na jedno glasačko mjesto u Karakasu i ubili jednu ženu, a troje ljudi ranili.

Glasanje je održano dvije nedjelje prije izbora ustavotvorne skupštine, koji će opozicija bojkotovati jer smatra da su pravila za izbor delegata nedemokratska i u korist vlasti.

Predsjednik Maduro je ipak pozvao opoziciju na pregovore.Ankete pokazuju da samo petina Venecuelanaca podržava promjene Ustava koji je 1999. donio pokojni predsjednik Ugo Čaves.

U tromjesečnim protestima protiv Madurove socijalističke vlasti poginulo je 90 osoba, a opozicija koja ima većinu u Parlamentu, poziva na građansku neposlušnost.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!