Zapad smatra da Rusija širi lažne vijesti

rusija_moskva.jpg

Zapadne vlade optužile su Rusiju da širi lažne vijesti o konfliktu s Ukrajinom i drugim osjetljivim pitanjima, kako bi oslabila podršku javnosti politici Evropske unije i NATO.

Poljska kaže da ruske mreže pokušavaju da podstiču poljsko neprijateljstvo ka Ukrajini.

U Poljskoj je uhapšena Ruskinja, osumnjičena da je radila sa saradnicima na podstrekivanju tenzija s Ukrajinom, izjavili su zvaničnici poljske tajne službe. Poljska služba bezbjednosti ABV objavila je da će “Jekatarina C” uskoro biti izbačena iz zemlje. Još četvoro ljudi dobili su zabranu ulaska u Poljsku.

Portparol ABV-a Stanislav Zarin kaže da je agencija “neutralisala” dvije “ruske hibridne mreže za rat” koje su napale Poljsku.

“Hibridni” rat obuhvata širenje lažnih vijesti u svrhu promjene stavova javnosti.

Poljska je u stanju pripravnosti zbog pokušaja Kremlja da utiče na javno mnjenje od kad je Rusija anektirala Krim od Ukrajine u martu 2014.

Poljska – članica EU i NATO – je među najjačim kritičarima ruske spoljne politike, posebno vojne intervencije u Ukrajini. Ali i dalje su vidljivi ožiljci iz poljsko-ukrajinskog neprijateljstva, koje datira iz sovjetskog perioda i Drugog svetskog rata.

Zarin, koga prenosi Radio Poljska, tvrdi da ABV posjeduje informacije da Rusija “ne samo da inspiriše poljske građane na ciljane aktivnosti protiv njihove države u interesu Rusije, već i da finansira te aktivnosti”.

Nije iznio detalje o aktivnostima spomenutih mreža. Rekao je da se one bave “raspirivanjem poljsko-ukrajinskog neprijateljstva u društvenoj i političkoj sferi i podrivanjem tumačenja poljske istorije, koju treba da zamijeni ruska verzija”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!