Zašto Hitler nije pokorio Švajcarsku?

#Evropa #AdolfHitler #Švajcarska

hitler-in-crowd-3324060-58d6b54a5f9b584683a4d84e.jpg

Švajcarska je iz Drugog svjetskog rata izašla nepokorena, ali ne i neokrznuta, ona je opstala kao slobodna, demokratska zemlja u Evropi koja je drhtala pod nacističkom čizmom, ali je i sarađivala sa Trećim rajhom.

Tačno je da je Švajcarska čuvala milijarde dolara u zlatu koje su nacisti oteli žrtvama Holokausta, ali je ne treba olako ocijeniti kao nacističku marionetu, štaviše, Njemačka je umalo izvršila invaziju na Švajcarsku, piše Nešenalinterest.org.

“Švajcarska ima najodvratnije i najjadnije ljude i politički sistem”, žalio se Hitler Musoliniju u junu 1941.

Nakon poraza Francuske u ljeto 1940, što je Treći rajh učinilo dominantnom silom Zapadne Evrope, Njemci su planirali da pokore i Švajcarsku.

Operacija Tanenbaum trebalo je da uključi njemačke trupe iz Francuske, Njemačke i Austrije, dok bi Italijani djelovali sa juga.

“Iznenadni upad od Ženevskog jezera do Konstanca, ka centru zemlje”, glasio je plan.

“Moramo primorati Švajcarsku na brzu predaju koristeći ekstremnu superiornu silu”, prenio je B92.

Sile osovine imale su dostojne protivnike. Kao i Švedska, Švajcarska je svoju neutralnost štitila oružjem, a njenih plaćenika se još u petnaestom vijeku plašila Evropa. Svi švajcarski muškarci bili su u pripravnosti i svi su imali puške, koje su čuvali u kućama u slučaju mobilizacije.

Za zemlju od svega četiri miliona stanovnika, Švajcarci su imali impresivnu vojsku od oko 850.000 ljudi. Takođe, Švajcarska je planinska zemlja, što znači da bi njemački tenkovi na njenoj teritoriji bili beskorisni.

Švajcarska je poslije rata tvrdila da je jedino što je Hitlera spriječilo da je osvoji bila činjenica da je imala mnogo naoružanih ljudi. Ipak, to je malo vjerovatno.

Nacisti su već bili osvojili Francusku, čija je vojska važila za jednu od najboljih u Evropi i to za samo šest nedjelja. Švajcarska bi im se suprotstavila, zapravo, narodnom milicijom bez tenkova, artiljerije i letjelica.

Iako je planinska, najnaseljeniji djelovi su na ravnim terenima, koji bi lako mogli biti pregaženi, a ranije podignuta utvrđenja stajala su na granicama sa Njemačkom i Austrijom, ali ne i sa Francuskom.

Jedan razlog zašto nacisti nijesu okupirali Švajcarsku je možda taj što ih je Hitler dijelom smatrao Njemcima (to ga, pak, nije sprečavalo da okupira Austriju).

Vjerovatnije je da ga je u tome spriječila invazija na Rusiju, iako su Njemci i dalje prikupljali sredstva da okupiraju Balkan u proljeće 1941, a možda je Švajcarska jednostavno bila suviše koristan posrednik između nacista i svjetske ekonomije.

U svakom slučaju, u rat je ušla i iz rata izašla kao slobodna zemlja.

Izvor: Cafe Del MontenegroŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!