Zbog poplave uvreda i govora mržnje u Poznanju skinute LGBT zastavice

gej-parada-zastava.jpg

Zbog poplave uvredljivih mejlova, telefonskih pretnji i govora mržnje na internetu gradski prevoz u Poznanju skinuo je sa svojih tramvaja zastavice u bojama duge, simbol borbe seksualnih manjina protiv diskriminacije, kojima je Poznanj najavljivao današnji Marš ravnopravnosti.

Na ulice Poznanja u petak je izašlo 180 tramvaja ukrašeno zastavicama u bojama duge, a kao reklamu i najavu današnjeg pohoda LGBT aktivista gradom, nad kojim je prvi put pokroviteljstvo preuzeo gradonačelnik Jacek Jaškovjak, platili su organizatori Marša ravnopravnosti.

Zastavice koje je trebalo da krase tramvaje do subote uveče iznenada su, međutim, skinute već u petak uveče posle poplave prijetnji i uvreda upućenih Gradskom prevozu ali i protesta nekih šofera da odbijaju da voze “gej tramvaje”.

“S jedne strane inicijativu hvale. Čuju se glasovi da je Poznanj otvoren grad. S druge strane pojavili su se glasovi ogorčenja. Očekivali smo da mogu da se pojave kontroverze ali to što se desilo nismo predvidjeli. Od jutra su nas zasipali mejlovi i telefonski pozivi. Mene su zvali samo da me izvrjeđaju”, kazala je za list Gazeta viborča portparolka Gradskog prevoza Ivona Gajdjinska.

Sa tramvaja su nestale šarene zastavice kada su i neki od putnika počeli da prijete da neće ulaziti u tako ukrašene tramvaje, a Gradski prevoz je odluku da skine plaćenu reklamu u saopštenju pravdao time da su tramvaji tu upravo za žitelje Poznanja a većina reakcija je bila negativna.

Katolički sveštenik iz Poznanja Danijel Vahovjak uputio je preko Tvitera apel Poljacima, ne samo žiteljima Poznanja da se ovih dana mole za to da se razumu vrati “duhovno sve izgubljeniji” grad Poznanj u kome se organizuju takve gej parade.

“Te zastavice u bojama duge ne pozivaju na mržnju i ne nanose nikome zlo. One su simbol društvene ravnopravnosti, bez obzira na vjeroispovest, rasu ili seksualnu orijentaciju”, izrazio je razočaranje što su zastavice skinute sa poznanjskih tramvaja jedan od organizatora Marša ravnopravnosti Mateuš Sulvinjski.

Marševi ravnopravnosti organizuju se poslednjih godina u svim velikim poljskim gradovima a pošto obavezno pokušavaju da ih remete i spreče radikali poljske ekstremne desnice odvijaju se obično uz jaku policijsku pratnju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar