Zimbabve: Predsjednički rivali tvrde da su pobijedili na izborima

zimbabve.jpg

Dvojica vodećih kandidata na predsjedničkim izborima u Zimbabveu, odlazeći predsjednik Emerson Mnangagva i lider opozicije Nelson Čamiza, proglasili su pobjedu na jučerašnjim izborima, prvim od odlaska dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea s vlasti.

Čamiza je na osnovu prebrojanih glasova sa 10.000 biračkih mjesta na Tviteru napisao jutros da je postigao “briljantnu pobjedu”.

“Briljantna pobjeda… Izuzetno dobro smo uspjeli”, naspram aktuelnog predsjednika Emersona Mnangagvea, naveo je Čamiza i dodao da je spreman da formira narednu vladu.

Ubrzo poslije njega oglasio i Mnangagva, lider vladajuće stranke ZANU-PF, i nekada Mugabeova desna ruka, aludirajući da on vodi na izborima.

“Informacije koje sam dobio od svojih predstavnika na terenu su izuzetno pozitivne. Strpljivo čekamo rezultate u skladu sa Ustavom”, naveo je Mnangagva na Tviteru.

Izborna komisija za sada je samo saopštila da je odziv birača bio oko 75 odsto, ali ne i rezultate izbora.

U Zimbabveu su juče pored predsjedničkih održani i parlamentarni i lokalni izbori.

Bivši predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji ima 94 godine, vladao je tom državom 37 godina. Podnio je ostavku poslije izlaska vojske na ulice i protesta građana u novembru 2017. godine, dok je njegovo mjesto zauzeo Mnangagva, dotadašnji potpredsjednik Zimbabvea.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar