Već premašili zlatnu 1987, očekuje se preko milijarde

U Vladi Crne Gore očekuju da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu eura.

Porast broja turista zbog povećanja dolazaka gostiju za zapadnoevroskog tržišta: Budva (foto: Anadolija)Foto: Porast broja turista zbog povećanja dolazaka gostiju za zapadnoevroskog tržišta: Budva (foto: Anadolija)

To bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, bio spektakularan rezultat.

„U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je nekih 7,0 odsto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet mjeseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primarani cilj, a to je produženje sezone”, ističe Radulović u izjavi za Tanjug.

Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri mjeseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih turoperatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prve goste imali već sredine maja, dok će posljednje grupe ispratiti u posljednjoj dekadi oktobra. „Izašli smo na onu kvotu mjeseci, odnosno dana godišnje koji smo strategijom zacrtali“, navodi ministar turizma.

Prema riječima Radulovića, devizni priliv od turizma bilježi u prvih pet mjeseci otprilike rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Mijenja se i struktura gostiju. Svo uvećanje koje imamo su zapravo gosti za zapadnoevroskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negdje na istom nivou – blagi neki rast je u pitanju“.

Radulović očekujeFoto: Radulović očekuje „spektakularan rezultat“

U ovom trenutku, dodaje Radulović, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, druga četvrtina je sa ruskog tržišta, odnosno sa tržišta zemalja koje su svojevremeno činile bivši Sovjetski Savez. Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije, odnosno zapadne Evope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje.

„Tu imamo ozbiljan porast i gostiju iz tih zemalja je sve više i više“, naglašava.

Smatra da će Crna Gora „definitivno prebaciti milijardu eura priliva od turizma u 2018. godini, ako zadržimo taj rast od osam posto, što bi bio spektakularan rezultat“. „Već smo prošle godine premašili 1987. godinu koja je bila rekordna i polako idemo dalje u pravcu postizanja novog rekorda“.

Prema rečima Radulovića, priliv od turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore učestvuje u ovom trenutku sa 23 odsto, a plan je da sa stopom rasta koja se sad bilježi dođe do 30 procenata 2030. godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!