Zvijezde padalice prošarale nebo iznad Jadrana

Posmatrači sa Zemlje u ovo doba godine, u prvoj trećini avgusta, uočavaju na noćnom nebu brojne zvijezde padalice uz koje su vezana različita praznovjerja. Riječ je o godišnjem fenomenu koji uljepšava ljeto svima koji imaju priliku posmatrati zvjezdano nebo daleko od svjetlosnog zagađenja.

Foto: AnadolijaFoto: Foto: Anadolija

Astronomija je pojasnila kako dugački, svijetleći tragovi na nebu nijesu zvijezde u padu, jer zvijezde su jako velike i daleke, nego tek mali komadići komete Svift-Tatl (Swift-Tuttle) koji izgaraju u atmosferi Zemlje u koju ulijeću brzinom od 60 kilometara u sekundi i zbog trenja sa gustom atmosferom sagorijevaju.

Najveći komadi koji zbog svog sastava i veličine ne izgore u atmosferi padaju na zemlju i postaju meteoriti koje tek rijetki srećnici mogu pronaći na tlu.

Foto: AnadolijaFoto: Foto: Anadolija

Kiša meteorita svake godine kulminaciju doživljava na noćnom nebu 12. i 13. augusta.

Perzeidi, drugi naziv za zvijezde padalice, su svoj naziv dobili jer im se prividni položaj nalazi u zviježđu Perzeja, no vidljivi su na čitavom noćnom nebu.

Foto: AnadolijaFoto: Foto: Anadolija

Najpoznatiji hrvatski astronom Ante Radonić kazao je za Anadoliju da je riječ o djelićima komete koja je imala najvidljiviji dio putanje sa Zemlje 1992. godine te da su njeni djelići, vidljivi kao meteorska kiša, najbolji za posmatranje od pola noći do jutra.

Astronom Radonić savjetuje kako je za posmatranje ovog godišnjeg fenomena najbolje izabrati mjesto daleko od naselja i javne rasvjete koja stvara svjetlosno zagađenje.

Foto: AnadolijaFoto: Foto: Anadolija

U noći bez Mjeseca i oblaka, Perzedi će u svojoj kulminaciji ove godine biti vidljivi prosječno oko 20 puta na sat, dok najveću gustoću postižu s 80 vidljivih proleta na sat.

Kometa Svift-Tatl koja se nalazi na eliptičnoj putanji oko Sunca ima periodično približavanje putanji Zemlje.

S obzirom na njen prečnik od 26 kilometara, ova kometa u dalekoj budućnosti može predstavljati problem zbog mogućeg sudara sa Zemljom.

Foto: AnadolijaFoto: Foto: Anadolija

Astronomi su precizno izračunali da od ovog kometa narednih vjekova planeti Zemlji ne prijeti nikakva opasnost, ali njen eventualni sudar sa Zemljom bi prouzrokovao katastrofu veću od udara asteroida koji je u davnoj prošlosti pogodio područje istočno od Srednje Amerike, promijeno klimu na Zemlji i uslovio nagli nestanak dinosaursa.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar