ЦЕТИЊЕ

Цетиње је историјска и садашња пријестоница Црне Горе, удаљена од Подгорице (главног града) свега 36 км, а од Будве (црногорске „пријестонице туризма“) свега 32 км.

https://www.instagram.com/p/BqTCik7hw-t/

Смјештен у подножју планине Ловћен, на просјечној надморској висини од 670 м, овај град „скрива“ велики број историјских грађевина, реликвија, манастира, цркви и музеја, те с правом носи назив „град-музеј“. Због своје аутентичне архитектуре, шармантних улица и богатства културних здања, Цетиње је својеврсна разгледница Црне Горе, а годишње га посјети више од 100.000 туриста.

Настанак данашњег Цетиња веже се 15. вијек и владара Зете Ивана Црнојевића. Наиме, изгубивши од Турака дотадашњу престоницу Жабљак, Иван Црнојевић је одлучио да премјести своје сједиште у неприступачније крајеве – у крашко Цетињско поље подно Ловћена, саградивши 1482. године двор, а потом и манастир Свете Богородице, у који је касније премјестио сједиште Зетске митрополије.

Штампарија Црнојевића или Цетињска штампарија је једна од најстаријих ћириличких и словенских штампарија, а уједно и најстарија српска, односно јужнословенска штампарија, која је радила од 1493. до 1496. године на Цетињу, под управом јеромонаха Макарија и под покровитељством Ђурђа Црнојевића, владара Црне Горе.

Прво штампано дјело било је Октоих. Октоих или Осмогласник православна је богослужбена књига, зборник песама посвећених Христовом васкрсењу.


Foto: Wikipedia

Нагли успон Цетиња под Црнојевићима прекинут је на самом крају 15. вијека, јер је Зета 1499. године изгубила самосталност, те се једини слободни дио државе, која се од тада назива Црном Гором, свео на кршевити простор између Ријеке Црнојевића и Боке Которске.

Непрестане борбе против Турака доводе до двовјековне стагнације у развоју Цетиња. Поновни развој почиње тек крајем 17. вијека доласком династије Петровић на власт у Црној Гори. Године 1697. родоначелник црногорске краљевске династије Петровић – Данило, бива изабран за Цетињског митрополита. Династија Петровић, с правом насљедне власти, са Цетиња ће владати Црном Гором у наредна два стољећа.

Заузети вођењем ослободилачких ратова и јачањем јединства у Црној Гори, владика Данило и његови насљедници нијесу имали довољно времена за темељније дјеловање на изградњи Цетиња. Отуд, први значајнији моменат из животописа града, који се тиче његовог осјетнијег развоја, догодиће се за вријеме владавине Петра II Петровића Његоша.


Фото: Wikipedia

Петар II Петровић Његош био је духовни и световни владар Црне Горе, те један од највећих црногорских и српских пјесника и филозофа.

Његош је рођен у селу Његуши, близу Цетиња. Образовао се у неколико црногорских манастира и постао је духовни и световни вођа Црне Горе по смрти свог стрица Петра И. Заслужан је и за уједињавање црногорских племена и успостављање централизоване државе. Увео је редовне порезе и низ нових закона да замјене оне које су његови претходници увели много прије њега.

По Вуку Караџићу, његово крштено име било је „Радоје“ па је у народу остао познат као владика Раде.

Његош, 1838. године, недалеко од манастира, саздао је нову владарску резиденцију – Биљарду, а Цетиње се увећава подизањем нових кућа. Све то, постепено је указивало простор ка урбанизацији центра црногорске државе.

Његош је сам изабрао посебно мјесто за свој починак, како би и даље посматрао своју земљу и народ. По легенди, Његош је одабрао Језерски врх, други највиши на Ловћену, јер је веровао да треба да остави највиши врх будућим генерацијама и владарима. На највишем врху – Штировник, данас се налази ТВ торањ.

У доба владавине Његошевог насљедника, Данила Петровића, Црна Гора бива проглашена књажевином, што додатно подстиче развој Цетиња.

Но, доба великог прогреса Цетиња, у пуном значењу тог појма, догодиће се у доба владавине књаза Николе И Петровића. Ријеч је о периоду за којег ће бити подигнуто низ јавних објеката. Тако је 1864. године изграђено импресивно здање првог хотела – „Локанде“, а три године касније и нови књажев двор. Међу објектима који су саздани у истом раздобљу, неизоставан је и некадашњи Дјевојачки институт, те објекат болнице.

Међународним признањем Црне Горе, 1878. године, Цетиње у све већој мјери стиче реноме и обрисе европске пријестонице – уз све одговарајуће атрибуте. Како су године одмицале, у главном граду црногорске државе било је све више модерних зграда, низ амбасада, а до 1914. године, Цетиње доживљава својеврстан урбано – популациони процват. Из поменутог периода, уосталом, датирају и здања Владиног дома, те данашњег Краљевског позоришта „Зетски дом“.

У тој епохи, на Цетиње долазе и у њему бораве бројни интелектуалци из различитих јужнословенских крајева и шире, што је представљало немјерљив допринос развоју културно – просвјетне, здравствене и других сфера друштвеног живота.

У раздобљу између два свјетска рата, Цетиње је било сједиште Зетске бановине. Популације је у том периоду додатно увећана, те је, према резултатима пописа из 1931. године, град имао 8.982 становника. Према попису из 2011. године, Цетиње има око 14.000 становника.

По завршетку Другог свјетског рата, одлуком Скупштине Народне Републике Црне Горе, новим главним градом проглашена је Подгорица, односно, тадашњи Титоград.

Данас, Цетиње је један од посјећенијих туристичких центара у Црној Гори, а једно од најпосјећенијих здања на Цетињу је свакако Цетињски манастир.

Цетињски манастир је сазидао 1484. године Иван Црнојевић. Турци су га више пута рушили, али га је народ обнављао и изнова градио. У њему се чувају мошти Св. Петра Цетињског, једне од најсветлијих личности црногорске историје, рука Светог Јована Крститеља – рука која је крстила Исуса, и епитрахељ Светог Саве (Растка Немањића), оснивача Српске православне цркве.

Значајно мјесто у црногорском туризму заузима и Липска пећина код Цетиња.

Липска пецина, као једина валоризована пећина у Црној Гори, са прекрасним системом од 2,5 км пролаза, дворана и галерија, данас представља једну од најзначајнијих туристичких атракција Црне Горе, а доживљај који нуди је неописив. Њена љепота је позната од давнина а посебну пажњу су јој поклањали Петар II Петровиц Његош и краљ Никола И, још једна велика личност црногорске историје.

Цетиње има умјерено континенталну климу коју одликују сушна и топла љета са просјечном температуром од 20°Ц, уз благе и влажне зиме са просјечном температуром од 2.1°Ц. Оваква клима погодује развоју туризма у љетњим и зимским мјесецима, али у току прољећа и јесени обилује кишама, те спада међу најкишовитије градове Европе.

Спајањем природне љепоте, културе и историје – посјетом Цетињу – добићете вјерну слику једног малог али великог народа са брдовитог Балкана.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Listen up and I tell a story: Lovcen, Montenegro

Објава коју дели Yuya Matsuo (@esejapan) дана

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ
ПРИЈЕСТОНИЦА ЦЕТИЊЕ +382(0) 41/231-755
ХИТНА ПОМОЋ 124 ИЛИ +382(0) 41/233-002
ПОЛИЦИЈА 122 ИЛИ +382(0) 41/231-007
ВАТРОГАСЦИ 123 ИЛИ +382(0) 41/234-155
ДОМ ЗДРАВЉА +382(0) 41/231-379
ЕЛЕКТРО-ПРИВРЕДА ЦГ +382(0) 41/231-510
КОМУНАЛНО +382(0) 67/252-511
ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА +382(0) 41/231-136
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА cetinje.travel

О Цетињу