Дрога уништава физичко и психичко здравље – Реагујте на вријеме!

Дрога потпуно физички и психички уништава човјека, међутим њени ефекти варирају у зависности од особе до особе.

Дејство злоупотребе дрога зависи од много фактора, укључујући отпорност и стање организма, количине и снаге опојне супстанце и чињенице да ли се користи самостално или у комбинацији са другим опијатима. Важно је знати да су дроге неконтролисане супстанце а самим тим се њихов квалитет и снага разликују у зависности од врсте.

Злоупотреба дрога може имати краткорочне или дугорочне ефекте, све зависи од количине и времена конзумирања.

Дрога унистава психички и физички, утиче на начин размишљања и способност да контролишете своје мисли и радње. Она вас разара изнутра и споља, једном када почнете са употребом, сваки следећи пут организам захтјева више, безбедна количина дроге не постоји! То вас доводи у зачарани круг из ког је излазак веома тешко пронаћи самостално. Одаљава вас од породице, пријатеља и свега онога што је ваш живот чинило лијепим и давао му смисао.

Какве ефекте употреба дроге оставља на ваш организам

Дрога утиче на цијело тијело, првенствено на централни нервни систем. Она узима примат над вашим мислима, осећањима и понашањем.

Дроге се према врсти деловања дијеле на: депресоре, халуциногене, делиријанте и психостимулансе.

Депресори утичу директно на централни нервни систем. Они успоравају поруке из спољњег свијета које долазе до мозга. Ови ефекти могу бити благи и испољавати кроз осјећај релаксације и опуштености, па све до оних који изазивају несвестицу, повраћање и у најтежим случајевима могу проузроковати смрт. У великој мјери утичу на концентрацију и координацију. Све ове ефекте може проузроковати конзумирање канабиса, хероина, опијума, морфијума, бензодиазепина…

Халуциногени нарушавају смисао за реалност. Проузрокују да се виде и чују ствари које не постоје, или се визуелно манифестују предмети и људи у искривљеном облику. Остали ефекти могу укључити емотивну и психичку еуфорију, панику, параноју, узнемиреност желуца и мучнину. Халуциогени су кетамин, ПЦП, ЛСД, канабис…

Психостимуланси убрзавају или стимулишу централни нервни систем. Они убрзавају поруке које долазе директно до мозга дајући осјећај самопоуздања и будности. Оваква стања могу проузроковати убрзан рад срца, повишен притисак и повишену тјелесну температуру, смањен апетит, нервозу и несаницу. У великим количинама стимуланси могу да изазову узнемиреност, нападе панике, грчеве у стомаку и параноју. Дроге које спадају у стимулансе су:, кокаин, амфетамини и екстази.

Делиријанти обухватају индустријске производе и производе за кућну употребу (растварачи, лакови, бензин, нафта, бронза, ацетон, спрејеви…) који садрже психоактивне испраљиве материје (инхаланси). Овдје можемо сврстати и неке од лијекова који се понекада могу наћи у кућној апотеци, као што су антипаркинсоници (Артан, Акинетон, Паркопан…).

Делиријанти изазивају поремјећаје свијести (делирантна стања) различитог трајања. Особа која се нађе у том стању је дезоријентисана у вријемену и простору, има халуцинације, погрешно препознаје лица и предмете око себе, што представља застрашујуће искуство.

Који су све фактори који утичу на штетност злоупотребе дрога

Дрога утиштава све ваше функције и мијења вас као личност у потпуности. Међутим свака од њих утиче на организам на различите начине и дјејство свакако зависи од врсте супстанце и њене јачине.

Дрога која је произведена у „кућним лабораторијама“ може у себи да садржи опасне бактерије, хемикалије и друге небезбједне супстанце које имају непознату снагу. Чак и једна доза овакве дроге може бити превелика и изазвати озбиљно оштећење мозга, па чак и смрт.

Употреба опијата интавенски може довести до озбиљних инфекција и болести од којих су најчешће хепатитис и ХИВ.

Дрога негативно утиче на цјелокупно ментално здравље, мијења начин размишљања, а уколико је оно већ нарушено, може погоршати стање или закомпликовати симптоме.
У комбинацији са алкохолом дрога може угрозити живот не само особи која је конзумира, већ и другима, нпр. вожња у пијаном стању.

Физичке и психичке последице злоупотребе дрога

Конзумирање дроге може изазвати бројне посљедице по организам зависника. Нека здравствена стања могу бити неповратна и довести чак и до смрти.

Под дјејством опијата карактер човјека се мијења и он улази у ризична и недозвољена понашања, која му раније нису била својствена.

Негативне последице које злоупотреба дрога оставља су :

  • Вожња под дјејством опијата, која може довести до саобраћајних несрећа,
  • Улажење у недозвољене интимне везе без заштите, што повећава ризик од полно преносивих инфекција и доводи до нежељених трудноћа,
  • Агресивно и насилничко понашање,
  • Немогућност да се доносе разумне одлуке, нејасне мисли, конфузна осећања,
  • Дрога негативно утиче на све органе у људском тијелу укључујући срце, плућа, желудац, јетру, панкреас и нервни систем,
  • Утиче на развој појединих врста канцера,
  • Уколико постоји трудноћа, утиче на настанак малформација плода,
  • Узрокује дерматолошке промене на кожи попут акни и флека,
  • Изазива проблеме са деснима и зубима
  • Изазива читав низ психичких проблема попут психоза, депресије, склоност ка самоубиству, анксиозност, паничне нападе….

Дакле, дрога разара организам и споља и изнутра, претвара вас у потпуно другу особу, удаљава од породице, пријатеља и посла.

Битно је да постанете свјесни проблема на вријеме, да га прихватите и признате себи да вам је потребна помоћ, јер је излечење заиста могуће.

Клиника ВИП Др Воробјев је ту да вам помогне да пребродите најтежи дио. Посјебни програми лијечења и индивидуални приступ свакој особи, омогућиће да из најтеже битке изађете као побједници.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Za reklamu na portalu Crna Gora, javite nam se na adresu marketing@crna.gora.me ili telefon +382-67-852-669