Društvene mreže izvor zabave ali i prevara – Kako se zaštititi?

Фото: VISA

Primamljivi oglasi koji vam omogućuju konverziju kripto valuta i brzu zaradu, zadivljujući popusti poznatih brendova, putovanja iz snova ili velikodušne nagrade od kojih vas dijeli samo jedan klik – neke su od čestih ponuda na društvenim mrežama, na koje korisnici danas nailaze. 

Ipak, ne treba žuriti sa klikom na ponudu, koja će vam “promijeniti život”. Kako Facebook, Instagram, Youtube i druge platforme, tokom poslednjih godina, bilježe konstantni rast korisnika, tako je i broj potencijalnih zloupotreba i prevara u porastu. Društvene mreže postale su naš primarni izvor zabave i neizostavan dio života, ali i ozbiljna prijetnja i plodno tle za prevarante, koji ih takođe koriste.

Regionalno istraživanje “Biram digitalno” koje je kompanija Visa sprovela početkom ove godine, pokazalo je da sedam od deset potrošača u Crnoj Gori uglavnom naručuju proizvode putem pametnih telefona, ali trećina ispitanika i dalje nije upoznata sa svim sigurnosnim mehanizmima koji štite ovaj vid transakcija.

Visa predstavlja neke od najčešćih tehnika, koje prevaranti širom svijeta primjenjuju na društvenim mrežama, kao i nekoliko jednostavnih savjeta, kako da zaštitite lične i finansijske podatke.

Klikbejt

Prevaranti će mnogo razmišljati o stvaranju atraktivnih kampanja sa mamcima na društvenim mrežama. Sočan naslov, neodoljiv video zapis, aktuelni članak u vijestima – sve što će natjerati pojedince da kliknu i pristupe zlonamjernoj vezi. Jednom kada pojedinac klikne na link, od žrtve se traži da se ponovo prijavi, da prihvati dozvole aplikacije ili putem lažnog ekrana za prijavu potvrdi autentičnost svojih podataka. Kada se prijavite, prevaranti dobiju vaše akreditive kao i pristup lozinkama i podacima o profilu. 

Lažno predstavljanje

Lažno predstavljanje ili takozvani “fišing” jedna je od čestih tehnika kojom se služe prevaranti na društvenim mrežama. Prevaranti kontaktiraju svoje žrtve putem Facebooka ili Twittera ili direktnom porukom, nudeći poklon ili posebnu ponudu, ili prosleđuju link koji vodi na veb lokaciju koja zahteva podatke o vašoj kartici ili računu. Drugi slučaj je da klikom na link, pametni telefon pokupi zlonamjerni softver, koji potom šalje poruke sa vašeg profila na cijelu listu kontakata. Budući da poruke koje pojedinci primaju, dolaze od nekoga kome vjeruju, korisnici upadnu u zamku i nenamjerno preuzmu virus.

Skriveni ili skraćeni URL-ovi

Većinu zlonamjernih kampanja prate kratki URL -ovi. Iako usluge skraćivanja URL -ova (poput TinyURL -a) mogu biti od koristi, isto tako se lako mogu maskirati u zlonamjerne URL -ove i navesti korisnike da vjeruju da je veza važeća. Kratki URL videćete svuda na društvenim mrežama, ali nikada nećete znati kuda vas upućuju jer “skraćivači” URL -ova skrivaju celu adresu veb lokacije. Tako prilikom korišćenja društvenih mreža i kupovine, lako možete upasti u zamku i završiti na lažnim sajtovima i stranicama.

Kvizovi i druge aplikacije

Na Facebooku ili Twitteru vidjećete kvizove poput: „Na koju slavnu ličnosti najviše ličite?“ ,,Koji si zvezdani znak?“ ili „Kliknite ovde da predvidite svoju budućnost“.  Nakon što završite kviz, često stigne zahtjev da se pretplatite na određenu uslugu i podijelite podatke o kartici i računu, koji potom bivaju zloupotrebljeni.

Kako da se zaštitite?

Iako je učestalost prevara na društvenim mrežama poslednjih godina u porastu, ipak postoji nekoliko jednostavnih savjeta kojih se možete pridržavati i spriječiti potencijalne zloupotrebe vaših ličnih i finansijskih podataka.

Koristite provjerene sajtove

Uvek koristite provjerene sajtove, izbjegavajte sumnjive linkove i kupujte isključivo putem zvaničnih sajtova prodavnica. Ipak, postoje sajtovi koji su bezbjedni za kupovinu i podržani od strane vodjećih tehnoloških kompanija. Tako je prisustvo brenda Visa znak pouzdanosti i sigurnosti. Naime, Visa je oznaku Visa Secure implementirala na stotinama hiljada veb-sajtova trgovaca, kako bi učinila sigurnijim online transakcije, te na svim sajtovima na kojima vidite Visa logo – možete bez brige kupovati.

Izvršite dvostruku verifikaciju

Kako sve više potrošača koristi pametni telefon za kupovinu putem društvenih mreža, važno je znati kako u ovim slučajevima da zaštitite osjetljive podatke sačuvane na vašim pametnim uređajima. Danas, većina vodećih platformi na društvenim mrežama nudi dvostruku verifikaciju. To obično uključuje povezivanje vašeg računa sa mobilnim telefonom radi verifikacije ili pružanja koda poslatog putem teksta. Ovo je najjednostavniji način da spriječite hakere da hakuju vaš nalog.

Kako bi transakcije na mreži bile sigurne, Visa je razvila tehnologiju Verified by Visa, zasnovanu na bezbjednosnom standardu 3D Secure koji je usvojila industrija plaćanja. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, prilikom onlajn plaćanja, vlasniku kartice se šalje SMS sa jednokratnom lozinkom, bez koje je nemoguće izvršiti transakciju. To znači da se vlasnik kartice odmah obavještava o svim aktivnostima na njegovoj kartici, uključujući i one sumnjive, i da o tome može obavijestiti svoju banku.

Dodatno, Visa koristi tokenizaciju – tehnologiju koja u svakoj transakciji omogućava zamjenu povjerljivih podataka o plaćanju jedinstvenim digitalnim identifikatorom – tokenom, bez rizika da on bude ugrožen.  Lični podaci kao i podaci o transakciji ne prosleđuju se drugim licima, čak ni telekomunikacioni provajder ne zna podatke o vašoj kartici. Kada bi neko presreo token, on ne bi mogao da se iskoristi na drugom mestu, servisu ili uređaju, jer predstavlja jedinstveni niz cifara koji nastaje pri svakoj transakciji.

Pružite samo osnovne informacije

Najbolji način da zaštitite osjetljive informacije je da ih uopšte ne date. Većina podataka koje zahtjevaju društvene platforme nisu obavezne. Nemojte davati više informacija o sebi, svojoj porodici, lokaciji, interesovanjima osim ukoliko je to obavezno.  Prilikom kupovine na Instagramu ili Facebooku ne dijelite PIN kod, ne šaljite fotokopiju kartice, ili drugog dokumenta u inboks stranice na društvenim mrežama. 

Prevaranti postaju sve kreativniji u pronalaženju novih vidova prevara. Stoga, edukujte se i informišite na temu bezbjednosti i mudro koristite društvene mreže, uz malu dozu skepticizma.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Za reklamu na portalu Crna Gora, javite nam se na adresu marketing@crna.gora.me ili telefon +382-67-852-669