Котор – узбудљиво путовање дуж залива

Котор је једно узбудљиво путовање дуж залива, које се завршава његовим зиданим градом, у заклону фјорда, скривен као да не жели да буде пронађен. Међутим, касно је за овај драгуљ јер постаје све популарнији у туристичким круговима Балкана и јадранске обале, такмичећи се са Сплитом или Дубровником у Хрватској. Поред Котора у Црној Гори препоручили бисмо вам да посјетите бар још Будву, Петровац, Сутоморе и Улцињ.

Foto: pixabay.com

Котор

Котор је постао главна лука крузера који долазе до самих врата зидина, који као да желе ући на Главни трг.

Срце Котора настаје између 12. и 14. вијека, када су откуцаји срца града били мотивисани вревом трговаца и морнара који су покретали привредну активност због које је Котор цвијетао.

UNESCO је 1979. године намјеравао да га уврсти у своју свијетску културну баштину, јер је цијело његово историјско средиште спој обиљежја, цркава и улица у којима се још увијек осјећа средњи век. У ствари, те године Котор је претрпио велики земљотрес који је погодио то подручје, а који је посебно у Котору проузроковао велика материјална разарања у историјским зградама, што је захваљујући помоћи добијеној од признања UNESCO омогућило његову обнову.

Foto: pixabay.com

Шта обавезно обићи у Котору

Чим стигнете у Котор, немогуће је избјећи поглед на његове зидове, било зато што су испред вас, у нашој висини, и са троја врата, једна у центру и двоја на крајевима (једна врата окренута према ријеци Скурда а друга некада отворена према мору); или зато што попут висеће баште прате орографију планине Ловћен (Национални парк и природни резерват) док се не затворе и неколико стотина метара изнад вас.

Зидови и данас чувају готово све средњовјековне елементе, са опкопима, кулама, бастионима, покретним мостовима, цистернама, дворцима, обимом 4,5 км и висином од 260 на врху планине, гдје су зидови око тврђаве Светог Јована  затворени.

Са врха зидова могу се видјети  готово савршени облик троугла урбаног оквира и куће које се на разним нивоима налазе на падинама планине.

Уласком кроз „Врата мора“, Главни трг (Трг од Оружја) отвара се лијево са елегантним зградама Дуждеве палате и Арсенала који заједно са пријатним кафићима, сладоледима и ресторанима чине добродошлицу у Котор. Са десне стране Сахат-кула  позива нас да уђемо унутра.

Шетајући улицама стижете до главног которског споменика, катедрале Светог Трипуна 1166, саграђене на претходном храму 9. вијека, смјештеног на једном од најотворенијих которских тргова, што нам омогућава да се дивимо његовој фасади и зградама градске куће и историјског архива.

Град често посећују групе крстарица које се искрцавају у Котору да би шетале његовим средњовјековним улицама и ако имају снаге да се попну на врх зидина, а оријентишу са осјећајем љепоте који води до сокака гдје нема сувенирница и гдје локални људи проводе вријеме уз пиво ћаскајући.

Foto: pixabay.com

Неке од цркава које се истичу су Свети Никола; Свети Лука, из 13. вијека; црква Света Ана.; или црква Света Марија; поред осталих цивилних зграда као што је Наполеоново позориште Котор има Поморски музеј у палати породице Гргурина, неопходан за разумјевање значаја који су имали за Млечане у контроли Јадрана и како је Бока Которска формирана као аутентична колијевка морепловаца, морнара и капетана.

Поред Поморског музеја, постоји и мали музеј посвећен мачкама, који је због своје теме и изложених предмета вредан посете ако имамо више дана у Котору. Изложба мачке у Првом свијетском рату и колекција фотографија са вођама, диктаторима и другим утицајним ликовима у историји говори о заједници и домаћем односу људи и мачака, кроз фотографије, графике, литографије, разгледнице, плакате, кованице, марке и разне друге предмете.

Можете рећи да је успон стрм и, иако није јако дуг, прилично је интензиван. Не бисте се требали обесхрабрити јер поглед на град и читав которски залив вриједи труда. Постоје два приступа у граду за пењање. Оба пута се на крају спајају изнад бастиона Светог Рока.

Стаза већим дијелом пута има степенице и погодна је за старије људе и дјецу уколико имате стрпљења и минимум физичке спремности.

На средини пута се налази црква Госпе од Здравља, служи и као видиковац.

Успон се наставља до зидина на врху планине Ловћен, где се низ кула и бастиона нижу један за другим и обиљежавају тачке одбране и надзора, које претходе тврђави Свети Јован, која је циљ руте и идеално мијесто за уживање и сјајан видиковац .

Foto: pixabay.com

Фестивали и традиције

Весели и свечани, тако би могли описати  фестивале у Котору, постоје многе  манифестације и догађаји  који су од великог значаја за Котор попут прославе карневала. Поред тога, ресторани унутар зидина омогућавају упознавање са традиционалном црногорском гастрономијом, уживање у кафанама и ноћној атмосфери.

Foto: pixabay.com

Гдје преспавати у Котору

Постоји више могућности за преноћиште, од станова у историјским зградама, преко хотела и хостела гдје можете да дијелите искуства са другим путницима, до малих апартмана или изнајмљених кућа, које су најчешћа опција за спавање у Котору.

У насељу Доброта, неколико километара удаљеном од Котора, постоји сјајна понуда смјештаја, мада морате узети у обзир да ћете, ако немате аутомобил, бити мало удаљени од центра.

Гдје јести

У Котору има много ресторана, у којима доминирају јела од рибе и меса; као и многа друга у којима се види велики утицај  италијанске кухиње.

Foto: pixabay.com

Излети из Котора

Ако одседате у Котору неколико дана, можете то искористити  отићи на излете у которски залив, било аутомобилом или бродом. С друге стране, ако пратите обалу према југу, стићи ћете у Будву, живахни лучки град који на периферији има плажу Јаз. Јужније је Свети Стефан, бисер у облику острва које данас омогућава приступ само ако одседате у луксузним одмаралиштима у његовој унутрашњости. Јужније је Бар и Скадарско језеро, а у унутрашњости једнодневни излети до Острога, реке Таре или Цетиње, старе престонице Црне Горе. Још једна удобна опција за оне који желе уживати у неколико тачака залива, као и за крстаре је туристички аутобус са заустављањем у Рисну и Перасту.

Foto: pixabay.com

Како доћи до Котора

Најближи аеродром је Тиват, главни аеродром на црногорској обали, повезан са Русијом, Француском, Италијом и Уједињеним Краљевством. Ако долазите из Шпаније, најбоље је да одаберете аеродром Дубровник, а затим у Котор стигнете аутобусом или трансфером. Аутобуска станица је изван градских зидина, али врло близу пјешице. Ако долазимо властитим аутомобилом или аутомобилом који је изнајмљен, најбоље је паркирати се изван града. Паркинг можете наћи поред ријеке.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Za reklamu na portalu Crna Gora, javite nam se na adresu marketing@crna.gora.me ili telefon +382-67-852-669