Музика као инспирација и мотивација

foto: pixabay.com

Музика је универзалини језик који свако разумије. Без музике, наш живот не би био исти, она утиче на наше расположење, добра је за наше физичко и ментално здравље. Музика покреће сва наша чула и буди у нама различита осјећања. Она може да инспирише човјека, буди умјетника у нама, чак и код људи који баш и нису љубитељи умјетности.

Све ово су разлози зашто је музика толико присутна у нашим животима. Свако је на неки начин везан за музику. Неки људи не излазе из куће док са собом не понесу уређај преко кога ће слушати своје омиљене пјесме. Други пак, започињу свој нови дан пуштајући на уређајима пјесме које воле.

Није битан музички жанр, битно је оно што волите

Ако почнете да истражујете музичке жанрове и поджанрове, открићете да их има на стотине. Сваки бенд има неки свој звук, сваки умјетник ствара другачију музику. Па ипак, људи су често у заблуди да нас само поједини музички жанрови – као што су пјесме забавне музике, или на примјер класична музика – могу инспирисати.

Чак постоји и тзв. Моцартов мит који каже да слушање Моцарта може повећати ваш IQ и да ћете боље рјешавати задатке и лакше полагати испите ако радите и учите уз Моцартову музику.  Али ово није баш сасвим тачно. Уколико нисте заљубљеник у класичну музику, вјероватноћа да ће вас слушање Моцарта учинити продуктивнијим је готово равна нули. Нећете постати бољи само зато што сте натјерали себе да слушате музику коју не волите и која не изазива никаква осјећања у вама.

Ради се о томе да треба слушати ону музику која прија вашим ушима, чију мелодију волите, без обзира ком жанру припада. Рецимо, можете слушати Хеви Метал или Хард Кор ако волите такав звук, и без обзира што већини таква музика можда смета, вама ће помоћи да будете продуктивнији и да се осјећате боље.

Музика буди емоције

У тренуцима када сте добро расположени, музика која изазива тужна осјећања вас неће привлачити. И супротно – ако сте, тужни весела музика која буди осјећај среће неће имати исти ефекат на вас као и музика која изазива тугу.

Неке студије показују да слушање тужне музике када се осјећамо тужно не погоршава наше стање, већ напротив – она нам помаже да превазиђемо тугу. Сврха слушања музике је осјећај пријатности, па би тужна музика са правом комбинацијом звука и стихова, онда када смо тужни, могла прије бити ваша утјеха, ваш глас који вам поручује да нисте сами.

Другим ријечима, одређеном музиком можете појачати или смањити интензитет ваших емоција. Права музика у правом тренутку може учинити да лакше поднесете тешке ситуације, може вам пружити осјећај смирености. Или вам још више може подићи расположење. То је сасвим природно – и то је уједно и главни разлог зашто слушамо музику.

Често се ради о стиховима

И није само у питању музика, већ и текст који је прати. Људи су често дирнути и инспирисани стиховима пјесама, а не само њеном музиком. Кроз стихове се провлаче емотивне поруке, било да су ти стихови о животу, смрти, љубави, политици, универзуму… На тај начин, стихови у ствари додатно појачавају осјећања која музика изазива у нама.

Често се уз неке стихове присјетимо шта смо некада радили док смо слушали те исте стихове. Тако музика,  тачније стихови неке пјесме могу у нама да пробуде сјећања. Наиме, музика која прија нашим ушима, у којој највише уживамо, оставља најјачи утисак на нас и увијек ћемо се сјетити догађаја када смо по први пут чули стихове неке данас омиљене пјесме.

Музика утиче на нашу ефикасност

Неки људи су толико зависни од музике да не могу да ураде буквално ништа ако док раде не слушају музику коју воле. Они тврде да им музика помаже да се фокусирају на посао. Други људи пак тврде да воле да уживају у омиљеним пјесмама док се релаксирају и одмарају и када могу да се потпуно фукусирају на музику коју тренутно слушају. Они вјерују да ће им слушање музике одвратити пажњу од посла који тренутно раде. У сваком случају, сви они могу бити у праву, јер свака особа доживљава музику на другачији начин.

Поред тога,  музика која се слуша сувише тихо или сувише гласно може да буде ометајући фактор. Када је музика исувише тиха, ваше уши ће детектовати неки звук и ви ћете уложити напор како бисте могли да боље чујете, што може да вас омете и смањи вашу ефикасност у раду.  Исто тако, сувише гласна музика такође одвлачи пажњу и ремети концентрацију. Међутим, ако пронађете савршену јачину која прија вашем чулу слуха, музика може створити пријатну атмосферу на послу, у шетњи, током вјежбања или вожње аутомобила.

Дакле, уз праву комбинацију жанра и јачине звука, можете пронаћи савршен баланс који ће вам помоћи да све ваше задатке обављате лакше и да будете ефикаснији.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner