Награде за маслиново уље из Плантажа

Маслиново уље компаније “ 13. Јул Плантаже“ награђено је за квалитет на недавно завршеном међународном сајму маслинара који је одржано у Неуму.

Плантаже су на 21. Међународној манифестацији маслинара и уљара Ноћњак 2019., у организацији Задружног савеза Далмација, које спада у највеће и најзначајније такмичење овог типа на просторима нашег Региона, освојиле бронзану медаљу за квалитет еxтра дјевичанског маслиновог уља.

Након оцијене квалитета великог броја узорка маслиновог уља са простора Медитерана, од чега је чак 136 узорака било у категорији златних уља, какво је уље Плантажа, а имајући у виду да је ово прво такмичење и награда за Плантаже када је у питању овај производ, овај наступ у Плантажама оцјењују веома успјешним.

Ово признање, за Плантаже, има посебну емотивну вриједност, имајући у виду да су у старту намјере Плантажа, да се баве и овом врстом производње биле оспораване међу колегама маслинарима. Постојало је мишљење да Ћемовско поље неће прихватити културу маслине и да се у овој производњи не могу остварити добри резултати. Као и много пута до сада, Ћемовско поље се показало као завидан домаћин, који захваљујући богатству свог тероара, пружа одличне услове за узгој и ове суптропске културе.

Компанија Плантаже у својим засадима има близу 13.000 стабала маслине, са тенденцијом раста, највише сорте леццино, а затим истарске бјелице, арбеqуина и маурина. Пажљивом његом и искључиво ручном бербом, уз најсавеменију прераду на пресама за хладно цијеђење, добијено је уље раскошног мириса и складног, пикантног племенитог укуса, које стручњаци оцјењују највишим оцјенама.

Према званичним подацим потрошња маслиновог уља у Црној Гори је релативно ниска и износи 0,5 литра по глави. Подаци показују да наше комшије Хрвати користе у просјеку два литра маслиновог уља годишње, за разлику од Грка који у просјеку користе 20 литара годишње по глави становника или пак Шпанаца и Италијана који користе 11 литара.
Недавно научно истраживање спроведено на Медицинском факултету Њујоршког Универзитета Тхе Неw Yорк Университy Сцхоол оф Медицине, доказало је оно што се на овим просторима одвајкада зна, да редовна конзумација маслиновог уља смањује ризик од настанка срчаног и можданог удара тј. да његова конзумација има благотворан утицај на људски организам.

Намјере и жеље Плантажа су, а вјерују да ће овакве награде томе и допринијети, да Црну Гору, домовину најстарије маслина на свијету, високо позиционирају у свијету маслинарства, заокружујући своју аутентичну винско – гастрономску причу.

(promo)

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Za reklamu na portalu Crna Gora, javite nam se na adresu marketing@crna.gora.me ili telefon +382-67-852-669