Potrošači u Crnoj Gori najviše naručuju garderobu

Kupovina garderobe na vrhu je liste omiljenih proizvoda koje građani Crne Gore poručuju i plaćaju putem interneta. Potrošači uglavnom naručuju proizvode putem pametnih telefona (68 odsto), 22 odsto njih to čini preko laptop računara, dok svega 7 odsto korisnika kartica praktikuje kupovinu putem desktop računara.

Фото: Виса

Na drugom mjestu, odmah nakon odjeće, građani su najviše zainteresovani za  naručivanje hrane putem aplikacija za dostavu, a petina ispitanika istakla je da u najvećoj mjeri kupuje elektronske uređaje. Ove podatke pokazalo je regionalno istraživanje kompanije Visa[1].

Garderoba je prvi najpopularniji proizvod i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, izuzev Bosne i Hercegovine, gdje zauzima drugo mjesto. U većini zemalja regiona poručivanje hrane nalazi se tek između četvrtog i šestog mjesta.

Za većinu, ključne prednosti online kupovine pametnim telefonima su praktičnost (61 odsto), jednostavnost u odnosu na druge opcije (42 odsto) i brzina (30 odsto). Pritom, 28 odsto ispitanika smatra da plaćanje pametnim telefonima pruža personalizovane preporuke, kao i specifičan sadržaj na osnovu lokacije korisnika.

Drago mi je što u Crnoj Gori i cijelom regionu postoji izražena svijest o internet kupovini, kao i da potrošači cijene personalizovane ponude koje su omogućene razvojem e-trgovine. Upravo je e-trgovina širom svijeta doživjela procvat i uticala na digitalnu transformaciju brojnih preduzeća i kategorija u maloprodaji, što utiče i na naše svakodnevne navike, kao što su načini na koje nešto kupujemo. To vidimo i po rezultatima ankete koju smo sproveli, a koja je pokazala da građani sve više koriste pametne telefone prilikom plaćanja, jer im to donosi brojne benefite, pre svega brzinu, efikasnost i sigurnost“, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu.

Kada je riječ o učestalosti kupovine putem interneta, više od četvrtine ispitanika nabavlja proizvode i usluge nekoliko puta mjesečno, dok 72 odsto namerava da koristi pametni telefon za nabavke u budućnosti. Na sve brže i lakše prihvatanje inovativnih metoda plaćanja najčešće je uticalo pozitivno lično iskustvo (63 odsto), dok su preporuke prijatelja na drugom mjestu (37 odsto), a 29 odsto ispitanika ističe da na njihov izbor utiču iskustva članova porodice.

Uprkos različitim navikama, istraživanje otkriva da kupci iz regiona pokazuju sličnu spremnost za usvajanje savremenih tehnologija. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Za reklamu na portalu Crna Gora, javite nam se na adresu marketing@crna.gora.me ili telefon +382-67-852-669