Шта нуди тржиште некретнина у Београду?

фото: unsplash.com

Свједоци смо глобалних промјена насталих услијед глобалне пандемије коронавируса. Ова криза утицала је на готово све индустрије и сфере пословања. Ипак, чини се да је тржиште некретнина једна од ретких грана која је успјела да се врло брзо врати на пређашње стање, а у случају београдског тржишта – чак и забиљежи раст.

Статистике показују да су за некретнине у српској пријестоници заинтересовани људи различитих профила – инвеститори, бизнисмени, али и младе породице које тек почињу да граде свој живот. Интересантно је да међу интересентима има и све више људи из региона, а томе је вјероватно допринијела и све већа дигитализација процеса куповине. 

У наставку текста за вас истражујемо разлоге за раст потражње за некретнинама у Београду, као и потенцијалне разлике које издвајају ово тржиште од осталих у региону. Сазнајте како доћи до прве некретнине у српској пријестоници, које су потенцијалне предности и мане, као и шта можемо очекивати у будућности од овог тржишта и да ли вриједи инвестирати у њега.

#1 Нови начин живота у београдским кондоминијумима 

Једна од новости на тржишту некретнина у Београду свакако је појава кондоминијума – новог концепта становања на нашим просторима. Нема сумње да су сјајни услови за живот у кондоминијуму у Београду загарантовани, а разлози за ову тврдњу су многобројни и разнолики. 

Прије свега, концепт кондоминијума заснива се на потенцирању предности живота у потпуно сигурном и обезбијеђеном простору. Кондоминијум није исто што и стамбени комплекс какве су Београђани до сада могли да виде. Кондоминијум јесте стамбени комплекс, али потпуно приватан и заштићен. То значи да су сви пропратни садржаји резервисани искључиво за станаре кондоминијума.

Кондоминијуми су модеран и ексклузиван начин становања, који је већ јако дуго заступљен у САД. Овај обезбијеђени комплекс посједује рецепцију, рецепционера, док је приступ самом комплексу омогућен искључиво помоћу персонализоване картице. Безбједност имовине је загарантована, између осталог и добро обезбјеђеним подземним гаражама и паркингом. 

Тренутно постоје два пословно-стамбена комплекса овог типа у Београду и налазе се на врло атрактивним локацијама – ужем и ширем градском језгру. Оваква врста становања посебно је привлачна породицама са малом дјецом, будући да родитељи могу бити потпуно безбрижни знајући да се дјеца играју у сигурном простору и безбједном окружењу.

С друге стране, привлачан је и старијој популацији у потрази за мирном оазом усред милионског града, у којој на пјешачкој удаљености има све потребне пропратне садржаје – парк за шетњу, продавнице, банку, апотеку, кафиће, пекару и још много других погодности. Кондоминијуми су дефинитивно нешто што издваја тржиште некретнина у Београду у односу на многе градове.

#2 Куповина некретнина са минималним учешћем и погодности за прве власнике станова 

фото: unsplash.com

Тржиште некретнина не стаје. Као што смо поменули, након кратког периода након кризе изазване коронавирусом, наставило је да експедитивно расте, због чега је дошло и до потребе да се ревидирају захтјеви за подизањем кредита и куповином прве некретнине. Занимљива је, ипак, чињеница да се чак 70% некретнина у Београду купује у кешу.

Станови купљени у кешу углавном се налазе на најатркативнијим локацијама у српском главном граду, док се кредитни купци прије опредјељују за локације на периферији града. Ипак, и у једном и другом случају раст потржање је примјећен. Удио куповине некретнина кредитом порастао је за око 2% током прошле године. 

До сада је у зависности од банке, углавном важило правило да је минимални износ учешћа за стамбени кредит око 20% од укупне вриједности некретнине. Ипак, током прошле године Народна Банка Србије изнијела је приједлог да се висина за потребно учешће са 20% смањи на 10% што би додатно олакшало долазак до некретнине кредитним купцима. 

Још једно од олакшања које нуди тржиште некретнина у Београду јесу посебне погодности за куповину прве некретнине. Наиме, уколико се ни једна некретнина до сада није водила на име потенцијалног купца, он може поднијети захтјев за повраћај ПДВ-а, што би за многе људе значило значајне уштеде приликом куповине новог дома. 

Сви купци прве некретнине остварују право на повраћај новца од ПДВ-а у износу од 10%, што је могуће и била идеја Народне Банке Србије када је предложила измјену минималног учешћа. На овај начин, могуће је позајмити новац за учешће и исти вратити онда када се добије повраћај ПДВ-а који је у истом односу као почетни капитал за учешће. 

#3 Шта нуди тржиште некретнина у Београду након кризе изазване пандемијом? 

Из свега наведеног до сада можемо закључити да се тржиште некретнина у Београду одлично снашло након кризе. По неким статистикама, продаја некретнина биљежи раст у износу од чак 30% у односу на исти период током прошле године. Током априла,маја и јуна 2020. тржиште се суочило са највећим ударом.

Прогнозе су биле различите, од оних најпесимистичнијих које су прогнозирале потпуни колапс, до оних оптимистичних, које су најављивале привремени прекид и брз повратак. Испоставило се да су оптимистичније прогнозе биле на добром путу. Поред тога што потражња за некретнинама не јењава, цијене су такође у сталном порасту.

Процјењује се да су цијене станова у односу на 2019. годину порасле и до 200 евра по квадратном метру, те да ће се тај тренд наставити и кроз 2021. годину. Да је тржиште некретнина у пуном налету у српској пријестоници, можемо примјетити и простом обсервацијом, шетајући улицама града гдје ћете на сваком кораку наићи на ново градилиште. 

Иако српска пријестоница има велику понуду, поставља се питање да ли је она и вриједна једних од највиших цијена квадратног метра у региону. И овдје су мишљења експерата подијељена, неки савјетују да сада није право вријеме за куповину некретнина, док други сматрају да је управо сада најбоље вријеме јер је добра инвестиција за будућност, када ће цијене некретнина само расти.

Оно што ми из овог истраживања можемо закључити јесте то да широк избор свакако постоји, те да у квалитетна и савремена стамбена рјешења попут кондоминијума вриједи уложити новац, будући да је оваква понуда заиста јединствена не само на београдском тржишту, већ и у региону. 

С друге стране, за неке друге одлуке, можда је паметно причекати још неко вријеме и видјети да ли ће се однос цијена и квалитета промијенити, те у складу са тиме донијети адекватну одлуку.  

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner