Владимир ФУШТИЋ: Креативност, машта и рад су мој животни покретач

Професионализам никад није одвојен од позитивне енергије, добре вибрације, упорности, мотивисаности и посвећености. Да би се развијао, мора се стално заливати, хранити и мазити. Свега тога свјестан је данашњи саговорник портала Црна Гора, новинар и сликар Владимир Фуштић.

У интервјуу који слиједи говори о почецима у сликарству, љубави према новинарству, кулинарству…

Владимир Фуштић Фото: Приватна архива

Да ли сте наслиједили таленат и љубав према сликању или то у породици почиње с Вама?

Моја мајка воли да каже да сам таленат за сликарство наслиједио од ње. Она констатује да је одувијек лијепо цртала. Ипак, бављење умјетношћу на оваквом нивоу почиње од мене. Већ у раном дјетињству показао сам заинтерсованост за боје, облике и преношење маште на папир. Прије шест година, након тоталне изопштености умјетничког свијета, вратио сам се сликарству са великом енергијом и одушевљењем као да се први пут сусријећем с таквим свијетом.

 Како бисте описали лични стил у сликарству. Шта Вас инспирише?

Мој стил још увијек није дефинисан. Већина сматра да је то мана, али има и неколицине оних који то виде као позитиван тренутак у мом сликарству. Пролазим кроз све стилове ове дивне умјетности, не размишљајући конкретно о стилу, већ само о представи на сликарском платну. Инспирише ме готово све што видим око себе. Инспирација се мијењала кроз године рада, али и даље ме надахнује оно што ме окружује, а то значи готово све. Људи, природа, Црна Гора, социологија, психологија данашњег живљења, екологија, али у послиједње вријеме примјећујем да ме почиње заокупљати само боја.

Дјелује да за слике које стварате треба уложити много умијећа, рада и времена. Кажите нам нешто о том процесу.

За реалније слике, којима се људи више диве, попут портрета и природне љепоте наше земље, треба више умијећа и времена, док апстрактна слика може да настане и за пола сата. Многе моје слике настајале су дуже јер сам увијек тражио шта би ваљало промијенити на њима. Слику „Битка за утопију“ стварао сам  четири године.  Можда бих је и даље сликао да није завршила у приватно власништво (смијех).

Осим кроз сликарство, изражавате се и кроз новинарство и кулинарство. Колико је тешко сликарско платно и четкице замијенити с емисијама које водите и гастрономијом?

Новинарство је моја прва професионална љубав, тако да у вођењу емисија уживам подједнако као током стварања умјетничких дјела. Новинарство захтијева креативност, а сваки посао у којем је кративност неопходна мени итекако прија. Не бавим се само новинарством и сликарством, већ и видео продукцијом, снимањем, фотографисањем, монтажом… Кулинарство је моја љубав којом обрадујем себе и блиске људе, али је никад нијесам преточио у професинално дјелање. Од мљекаре „Срна“ добио сам награду за оригинални рецепт колача са малинама што ми је драга успомена.

Као креативни стваралац да ли се користите и сликарским умијећем па на посластицама које правите осликате неку симболичну фигуру?

Декорација колача и торти ми није најсјајнија, док слана јела знам лијепо украсити. Приликом декорације торти и колача ми не одговара материал, а ни површина на којој радим.

Можете ли нам открити неке будуће професионалне планове како у новинарству, тако и у сликарству и кулинарству?

У кулинарству немам планова, без да свакодневно спремам за себе и најближе. Волио бих да отворим ресторан, али то су далеки снови. У новинарству све иде по плану, а што се тиче сликарства, фокусираћу се на откривање нових стилова, начина изражавања, материјала и форми.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...