BARANKA KAROLINA ILIĆ KREĆE PUT NAJVIŠEG VRHA AFRIKE: Kilimandžaro mi je poručio – Karo, čekam te!

 

Karolina Ilić sprema je za još jednu avanturu na koju će krenuti solo. Cilj joj je da osvoji najviši vrh afričkog kontinenta Kilimandžaro, 5895 metara nadmorske visine. Ova super djevojka, biće prva žena u istoriji Crne Gore koja je u samo mjesec dana osvojila Akonkagvu, a uskoro će ljepotu prirode gledati sa najviše samostojeće planine na svijetu na čije osvajanje kreće 27. marta.

Karolina Ilić

-Oduvijek sam imala želju da posjetim Afriku, taj prelijepi kontinent sa očaravajućom prirodom. Doduše, nijesam planirala da to bude ubrzo nakon Akonkagve. Jedno jutro, uz kaficu, razmišljajući i gledajući jednu sliku iz Afrike na kojoj je žirafa i u pozadini veličanstveni Kilimandžaro, imala sam osjećaj kao da me je zvala – Karo, čekam te – kroz smješak kaže Ilić za Portal Crna Gora.

Kako dalje priča, uz pomoć roditelja, Radomira Cakana Novakovića, Mihaila Vukića i još par prijatelja preduzetnika iz Bara, skuplja sredstva da se njen san ostvari.
Sagovornica ističe da je svjesna velike sreće da tako nešto neplanirano brzo realizuje.

-Kada stignem u Afrku, u Tanzaniji će me čekati ekipa koja će me uputiti u tu priču. Iću rutom kojom ću se penjati pet dana. Sve će biti mnogo drugačije od iskustva u Argentini.

Na žalost, neću imat mogućnost da idem na Safari i uživam u prirodi predivne Afrike, u posmatranju lavova, žirafa jer nijesam mogla da skupim sredstva i za to, ali nadam se da će biti druge prilike i za to – kaže planinarka.

Kako dodaje, nije imala vremena da realizuje postignuti uspjeh u Argentini, nit da se spremim za novi poduhvat onako kako je željela.

-Vremenske prilike su loše, a i zbog privatnih obaveza, trenirala sam onoliko koliko sam mogla. Moje iskustvo mi je dokazalo da je sve u glavi tako da vjerujem u svoj uspjeh. Prirodno je da strah uvjek postoji i u svakome ko je svjestan opasnosti i ozbiljnosti ovakvog poduhvata. Trudim se da budem jača od njega,da moja psiha bude spremna. Svaka planina, i mnogo manje visoka, je opasna. Majka priroda je jača od nas i treba da bude takva jer je čovjek ne postuje uvjek. Postoje dvije mogućnosti: uspjeh ili neuspjeh. Možda i probati ovako nešto mjesec dana samo poslje Akonkagve je već veliki uspjeh? – konstatuje sagovornica.


Upitana da li je spremna da se suoči sa visinskom bolešću, Ilić objašnjava da se ona uvijek može javiti, pa i iskusnim planinarima.

-Treba ići polako kako bi došlo do prilagođavanja organizma, svih organa nedostatku kiseonika u vazduhu. Važno je piti što više vode, jesti bez prejedavanja da se ne bi opterećivali organi varenja. Kao po običaju, i ovog puta nosim crnogorsku pršutu, slaninu i bijeli luk od moje babe. Što se tiče temperature, biće hladnije nego prethodna dva mjeseca. Vidjela sam prognoze ispod nule i do minus 15 stepeni, ali ću probati da naručim sunce makar na dan glavnog dijela uspona – šaljivo kaže Ilić.

Planinarka ističe da joj je nošenje opreme uvijek teško jer, kako kaže, nije mnogo visoka i sportske građe pa će za Kilimandžaro imati nosače koji će joj pomoći, a kojima je veoma zahvalna kao i svima koji je podržavaju.

Ilić ističe da je svaka ekspedicija nauči nešto novo o životu i ljudima.

-Imam puno sreće, bog me čuva, a i planine me prihvataju kao da je negdje zapisano da sve ovo ostvarim. Put do vrha nauči osobu mnogo o odnosu sa drugim ljudima,o reakciji prema teškoćama i surovim uslovima. Samo stizanje na vrh je trofej, ali je mnogo važnije sve ono prije. Svi koji koji žele da se upuste u sličnu avanturu, ne treba da se plaše jer ako ne probate ne možete znati da li ćete uspjeti.

U životu ponekad treba rizikovati, ali na pametan način. Srećna sam ako sam i jednu osobu inspirisala da nešto u životu proba, a bojala se. Daleko od toga da će biti lako, ali to ne znači da treba odustati na prve prepreke.Treba znati stati u pravom momentu ako morate. Život je kao planina:ima uspona i padova, lijepih i lakih trenutaka. Međutim, ako ste vrijedni i imate čeličnu želju i pozitivni stav istrajatecete, a pogled odozgo je božanstven i oduzima dah – rekla je Ilić.

Planinarka poručuje da samo treba prihvatiti šta nam univerzum u datom momentu šalje i tome se radovati.

„Dragi moji mislite na mene, pozitivne energije što više. Voli vas vaša Ultima Montenegrina!“

M. Ć. 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

2 Komentari

Comments are closed.