Пети интернационални сајам књига ,,Подгорица 2019”почиње у уторак

 

Интернационални сајам књига ,,Подгорица 2019”, пети по реду, почиње у уторак од 18 часова у Бемаx Арени и трајаће до суботе, a yлаз је бесплатан.

Сајам ће отворити градоначелник Главнога града др Иван Вуковић, а говориће и министар културе Александар Богдановић и државни секретар у Министарству просвјете Александар Митровић. Oд уторка до петка, од 14 до 15 часова у сајамском простору одвијаће се маскенбал на којем ће учествовати ученици црногорских основних школа. Проглашење награђених маски планирано је за суботу у 11 часова.

ФОТО: Главни град Подгорица

Секретарка за културу и спорт Ана Медиговић истакла је да у календару културних догађаја Подгорице посебно мјесто заузима Интернационални сајам књига.

-Ово je један од најзначајнијих пројеката Секретаријата за културу и спорт, односно Главног града. Манифестација је посвећена књизи и промоцији књижевног стваралаштва – истакла је Медиговић на данашњој прес конференцији.

Медиговић се захвалила партнерима на пројекту – министарствима просвјете и културе и пријатељима из Цапитал Плазе који су претходне четири године били уз сајам.

-Овогодишњи издавачи биће из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Пољске, Шпаније, Велике Британије и Италије. Бемаx Арена биће и домаћин великог традиционалног сајамског маскенбала за ученике црногорских основних школа. Пријављене су све подогоричке школе, као и оне из Никшића, Улциња и Бијеле. Сајам подстиче рад издавача и нуди прилику црногорским издавачима да непосредно сарађују са колегама из иностранства у свом граду. Осим бесплатног улаза на сајам, уз подршку Паркинг сервиса, посјетиоцима ће бити обезбијеђен и слободан паркинг код градских базена – закључила је Медиговић.

Умјетнички директор сајма Владимир Војиновић истакао је да сајам један од пројеката који утемељују Црну Гору, „јер утемељујемо идентитет и културу баштинећи оно што је најврједније у нашој традицији, односно афирмишући најврједније у савременој умјетности и савременој црногорској књижевности“.

Програм се, како додаје, одвија у три сегмента.

– Први обиљежава значајан јубилеј везан за Подгорицу, будући да је овдје рођен један од најзначајнијих људи тога времена који ће 1519. године штампати прву књигу из своје штампарије, неколико деценија након тог сјајног подухвата и оснивања Црнојевића штампарије. Имамо разлог да будемо поносни на Божидара Вуковића Подгоричанина и због тога организоваћемо округли сто о историји црногорског штампарства. Маскембалом тематски обиљежавамо овај значајни јубилеј, а најмлађи читаоци својим маскама одговориће на задату тему – прошлост штампарства. Веома значајан сегмнент су и црногорски разговори – серијал трибина и промоција, а овога пута биће ријечи о црногорској цркви и језику, о прошлости црногорске војске и о митовима и фалсфикатима којима је наше понебље склоно. Сви релевантни црногорски излагачи биће заступљени, без обзира на њихову идеологију, национално или политичко оредјељење. Они су скупа на нашем сајму и по томе је, између осталог, посебан – рекао је Војиновић.

ФОТО: Главни град Подгорица

Представник Бемаx Арене, Лазар Вукчевић, нагласио је да је за домаћине сајма велика част што је Главни град изабрао упаво тај простор за организовање петог сајма књига.

-Испред домаћина, позивам све грађане да посјете сајам, а ми ћемо се потрудити да се излагачи и посјетиоци осјећају што пријтаније у нашем простору – рекао је Вукчевић.

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...