Peti internacionalni sajam knjiga ,,Podgorica 2019”počinje u utorak

 

Internacionalni sajam knjiga ,,Podgorica 2019”, peti po redu, počinje u utorak od 18 časova u Bemax Areni i trajaće do subote, a ylaz je besplatan.

Sajam će otvoriti gradonačelnik Glavnoga grada dr Ivan Vuković, a govoriće i ministar kulture Aleksandar Bogdanović i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović. Od utorka do petka, od 14 do 15 časova u sajamskom prostoru odvijaće se maskenbal na kojem će učestvovati učenici crnogorskih osnovnih škola. Proglašenje nagrađenih maski planirano je za subotu u 11 časova.

FOTO: Glavni grad Podgorica

Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović istakla je da u kalendaru kulturnih događaja Podgorice posebno mjesto zauzima Internacionalni sajam knjiga.

-Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Sekretarijata za kulturu i sport, odnosno Glavnog grada. Manifestacija je posvećena knjizi i promociji književnog stvaralaštva – istakla je Medigović na današnjoj pres konferenciji.

Medigović se zahvalila partnerima na projektu – ministarstvima prosvjete i kulture i prijateljima iz Capital Plaze koji su prethodne četiri godine bili uz sajam.

-Ovogodišnji izdavači biće iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Španije, Velike Britanije i Italije. Bemax Arena biće i domaćin velikog tradicionalnog sajamskog maskenbala za učenike crnogorskih osnovnih škola. Prijavljene su sve podogoričke škole, kao i one iz Nikšića, Ulcinja i Bijele. Sajam podstiče rad izdavača i nudi priliku crnogorskim izdavačima da neposredno sarađuju sa kolegama iz inostranstva u svom gradu. Osim besplatnog ulaza na sajam, uz podršku Parking servisa, posjetiocima će biti obezbijeđen i slobodan parking kod gradskih bazena – zaključila je Medigović.

Umjetnički direktor sajma Vladimir Vojinović istakao je da sajam jedan od projekata koji utemeljuju Crnu Goru, „jer utemeljujemo identitet i kulturu baštineći ono što je najvrjednije u našoj tradiciji, odnosno afirmišući najvrjednije u savremenoj umjetnosti i savremenoj crnogorskoj književnosti“.

Program se, kako dodaje, odvija u tri segmenta.

– Prvi obilježava značajan jubilej vezan za Podgoricu, budući da je ovdje rođen jedan od najznačajnijih ljudi toga vremena koji će 1519. godine štampati prvu knjigu iz svoje štamparije, nekoliko decenija nakon tog sjajnog poduhvata i osnivanja Crnojevića štamparije. Imamo razlog da budemo ponosni na Božidara Vukovića Podgoričanina i zbog toga organizovaćemo okrugli sto o istoriji crnogorskog štamparstva. Maskembalom tematski obilježavamo ovaj značajni jubilej, a najmlađi čitaoci svojim maskama odgovoriće na zadatu temu – prošlost štamparstva. Veoma značajan segmnent su i crnogorski razgovori – serijal tribina i promocija, a ovoga puta biće riječi o crnogorskoj crkvi i jeziku, o prošlosti crnogorske vojske i o mitovima i falsfikatima kojima je naše poneblje sklono. Svi relevantni crnogorski izlagači biće zastupljeni, bez obzira na njihovu ideologiju, nacionalno ili političko oredjeljenje. Oni su skupa na našem sajmu i po tome je, između ostalog, poseban – rekao je Vojinović.

FOTO: Glavni grad Podgorica

Predstavnik Bemax Arene, Lazar Vukčević, naglasio je da je za domaćine sajma velika čast što je Glavni grad izabrao upavo taj prostor za organizovanje petog sajma knjiga.

-Ispred domaćina, pozivam sve građane da posjete sajam, a mi ćemo se potruditi da se izlagači i posjetioci osjećaju što prijtanije u našem prostoru – rekao je Vukčević.

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner