Црногорско – америчка агенција за размјену средњошколаца ИСЕМ: Степеница ка квалитетном образовању

#Црногорскоамеричка #Агенција

У Сједињеним Америчким државама тренутно борави 57 учесника који су на полугодишњем односно једногодишњем образовању преко агенције “Интернатионал Студент Еxцханге Монтенегро“.

Према ријечима координаторке програма Сање Шћеповић, ИСЕМ је прва и једина црногорско-америчка агенција за размјену средњошколаца у Црној Гори.
-Лиценцирани смо представници америчке фондације ИСЕ из Њујорка. Програм је одобрен од америчког Стате Департмент-а. Фондација има развијену мрежу локалних и регионалних координатора који помажу у одабиру квалитетних породица у које су смјештени ученици. Интересовање за школовање у Америци из године у годину расте. Надамо се да је овај тренд последица жеље младих за образовањем и новим искуствима. Овим програмом је покривена читава Америка, што значи да дијете може добити породицу у било којој њеној држави. Знамо да је Америка земља са највише разноликости на свијету тако да свака држава има своје одлике и карактеристике. Програм се равноправно спроводи у свакој од њих, а бенефити су исти, тако да искуства ученика уопште не зависе од тога у којој су држави боравили. Најбитније је да ученик покаже спремност и жељу за упознавањем новог начина живота, да је толерантан и флексибилан – прича Шћеповић за портал Црна Гора.


Она истиче да кроз разговор са дјецом и њиховим родитељима настоје да им максимално приближе шта их тамо чека ‘’како би се у што краћем периоду у потпуности прилагодили’’.
Саговорница додаје да су бенефити програма велики и, како каже, прво што родитељи уоче је спремност дјетета да се суочи са животним проблемима.
-Дијете постаје самостално, зрело и спремно да доноси одређене одлуке. Упоређујући себе са вршњацима из читавог свијета упознаје се и гради као личност, чиме добија на самопоуздању. Највећа корист је усавршавање енглеског језика. Поред тога, ученици добијају квалитетно образовање, кроз бављење спотом које је обавезно, уче се дисциплини и развијају упорност, упознају нове људе, културу, живјећи у америчкој породици упознају начин живота, а и сами живе као типични амерички тинејџери – рекла је Шћеповић.
Координаторка објашњава да постоје јаке предрасуде родитеља који су увјерени у то да амерички систем образовања не пружа много, да је површан и несвеобухватан.
Шћеповић истиче да се родитељи на личном примјеру односно примјеру своје дјеце,брзо увјере да то није тако.
-Амерички образовни систем је најорганизованији на свијету. Он додатно мотивише дјецу и изузетно одговара сензибилитету наших ученика, који могу боље да изнесу мишљење и дискутују са професором везано за тематске ставове, што наилази на одобравање и разумијевање од стране професорског кадра. Градиво се усваја без стреса кроз свакодневни рад. За разлику од црногорског образовања, гдје се ученици углавном тестирају четири пута у току једне школске године, у Америци они кроз домаће задатке и квизове прикупљају академске бодове који ће на крају сачињавати годишњу оцјену. Учешће у програму је потпуно безбједно јер за темељ има дугу традицију и широко распрострањену и функционалну мрежу стручних лица који се труде да у сваком моменту изађу у сусрет ученицима и поступају у њиховом најбољем интересу. Пријава за програм отворена је до 15.априла – поручила је Шћеповић.

Ива Спасојевић

Ученица Ива Спасојевић, која је преко ИСЕМа боравила у Тексасу, за портал Црна Гора прича да је идеја о образовању у Америци био предлог њене мајке, а “свим члановима породице је то изгледало као добра шанса да се изградим као личност и да себе упознам боље’’.
– Мој дан у Америци је почињао раним устајањем и спремањем за школу у коју сам била од осам и по до 15:45сати. Два последња часа била су ми тенис и глума, а те часове сам обожавала јер сам се ту највише дружила са људима. Имала сам осјећај као да њесам у школи. Кући би сви заједно вечерали, некада у ресторанима, и коментарисали како нам је прошао дан. Потом бих урадила домаћи или бих ишла са хост сестром у мол или код неке од њених другарица – рекла је Спасојевић додавши да они који се тек спремају на размјену да имају на уму да је ствар у њиховим рукама, и да им ништа неће пасти с неба.

Алексa Јелић

За Алексу Јелић који је боравио у Охају, недалеко од Цлевленда, размјена је била велики изазов за који је, како каже, био потпуно спреман.
-Дан ми је почињао у шест и по сати када сам се спремао за школу. Упознао сам пуно америчких другара, а имао сам и изванредне, приступачне професоре, који су на мене оставили посебан утисак. Код њих нема “бубања“ предмета и тестова. Професори су вам више пријатељи него ли професори у самом смислу те ријечи како се то код нас доживљава. Био сам међу најбољим ученицима у својој генерацији, чак су ме и интервјуисали за њихове локалне новине као успијешног страног студента који се одлично адаптирао у њихову средину – рекао је Јелић.
Како додаје, након дана у школи, иду спортске активности.
– Американци доста пажње поклањају спорту. Увече се сви окупимо кући и заједно вечерамо и дружимо се. Након тога учим и припремам се за сутрашњи дан, али ништа оптерећујуће, јер већину школских обавеза завршим у школи – објаснио је Јелић, поручивши онима који се спремају на размјену да не оклијевају и да преузму ствари у своје руке.

Лука Вушуровић

Ученик Лука Вушуровић који је борави у Џорџији у граду Тоццоа, на ово искуство се одлучио како би видио други систем образовања културу и начин живота.
-Ово је изванредно искуство које ће вам користити у животу и којег ћете се радо сјећати. Као и у било чему, и овдје ће бити много успона и падова, али вриједи јер ћете бити зрелији, пуни нових искустава и сјећат ћете се пријатеља које сте стекли – рекао је Спасојевић.

Маша Вучинић

Ученица Маша Вучинић боравила је Канзасу, а за ово искуство је, како каже, пресудила жеља за новим искуством и упознавањем нових људи и начина живота.
-Важно је искористити све могућности које једна година школовања у Америци нуди, и да се што мање размисља о кући и о повратку. Тих десет мјесеци брзо прође и то вријеме треба грабити за све добре ствари које се тамо могу научити – поручила је Вучинић.
М. Ћ.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...