Irena Madžgalj, apsolutna pobjednica iz ruskog jezika: Strani jezici su oružje moći i bogatstvo uma

 

Irena Madžgalj, učenica drugog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju, dobitnica “LUČA“, kao i mnogobrojnih priznanja i nagrada na takmičenjima iz ruskog jezika, koja je ujedno i đak generacije osnovne škole “Risto Ratković“, u maju će predstavljati Crnu Goru na šestoj međunarodnoj NIŠ Olimpijadi u Srbiji. O ljubavi prema tom jeziku, planovima i pripremama za nova takmičenja govori za portal Crna Gora.

Irena Madžgalj

-Ruski jezik sam počela da učim prije nekoliko godina i odmah se “zaljubila“ pa sam riješila da nastavim sa usavršavanjem. Kako je vrijeme prolazilo, moja ljubav je sve više rasla. Na to su uticala brojna takmičenja na kojima sam postigla izvanredne rezultate. Na kraju sam shvatila da treba da nastavim sa učenjem i da se zbog toga sigurno neću pokajati. Veliko je bogatstvo znati jezik značajnih ruskih pjesnika, pisaca, naučnika, sportista. To je glavni razlog zašto ga i učim.Obožavam rusku kulturu i tradiciju – priča za portal Crna Gora Madžgalj.


Kako dodaje, na njenu veliku žalost “u okruženju nema mnogo osoba koje znaju ruski jezik“.
-Moj brat Novak ga uči pa dosta komuniciramo na ruskom jeziku. Na takmičenjima imam priliku da se upoznam sa djecom koja dijele istu ljubav, a sa mnogima sam ostala u kontaktu.Učenje stranih jezika nas može oduševiti, zabaviti i pomoći nam u brojnim situacijama. Ruski jezik me je odveo u potpuno drugačiji svijet, pun znanja, druženja i radosti. Sa 17 godina obišla sam gotovo čitav Krim, posjetila srce Rusije i vidjela najznačajnije znamenitosti. Osim toga, ono što je najvažnije su osobe koje sam upoznala. Imala sam priliku da se družim sa djecom iz Rusije, Rumunije, Amerike, Španije, Njemačke, Bugarske, Austrije, Srbije, Kine, Azerbejdžana i mnogih drugih zemalja.Velika mi je čast što su u najpoznatijim ruskim časopisima izlazili članci o meni – priča Madžgalj.
Sagovornica ističe da posebno voli takmičenja. Kako kaže, ne prođe ni mjesec dana da ne osvoji nagradu. Madžgalj objašnjava da je profesori često pitanju kako stiže da se prijavi na toliki broj konkursa.


-Svako takmičenje mi donosi nova poznanstva i iskustva. Pomažu mi da razvijam sebe, da se obrazujem i usavrašavam. Nagrade dođu kao kruna napornog rada i truda i kao potvrda velikih odricanja. Takmičenja mi pružaju priliku da na najbolji način pokažem talenat. Neopisiv je osjećaj kada dobijem diplomu pobjednika. Kada učimo neki jezik, važno je da imamo dobrog profesora. Moja je sreća što mi jr prva nastavnica ruskog jezika bilaVera Joksimović koja je ujedno bila i moja mentorka na takmičenjima u osnovnoj školi. Uz nju sam savladala ruski jezik i da stekla veliko znanje. U srednjoj školi imala sam sreću da upoznam divnog profesora Rasima Kasumovića, koji mi svakodnevno pomaže da usavršavam svoje znanje – rekla je Madžgalj.
Prema njenim riječima sa posebnim zadovoljstvom čita rusku književnost na njenom izvornoj jeziku.Kao omiljene pisce izdvaja Dostojevskog, Tolstoja, Čehova i Jesenjina.
Madžgalj konstatuje da kroz živote njihovih glavnih heroja “shvatamo šta je dobro i zlo,a šta to pomaže čovjeku da se razvija i ide dalje“.
-Čitajući njihova djela možemo da razumijemo šta je to iskušenje, koje vodi ka moralnom padu čovjeka. Takođe, da naučimo kako da napravimo pravi izbor u životu, da bolje razumijemo ljude i da objektivno ocijenimo svijet oko nas. Učimo kako da postanemo bolji, kako da ispravljamo greške i da volimo.Svaki slobodan trenutak grabim da zavirim u predivan svijet ruske književnosti, da pročitam neke nove stihove ili knjigu – rekla je Madžgalj.


Upitana koji su joj dalji planovi, sagovornica objašnjava da svaki trenutak slobodnog vremena provodi izučavajući ruski jezik i spremajući se za takmičenja.
– Uvijek se spremam za nove izazove i nova takmičenja. Najveću zahvalnost za svoje uspjehe, pored konstantnog rada i truda, dugujem roditeljima Jovanu i Stanojli, bratu Novaku, mojoj srednjoj školi, razrednoj Snežani Obradović, profesorima i prijateljima, koji vjeruju u mene i koji me uvijek podržavaju. Važno je konstantno raditi na sebi i duhovno rasti – poručuje Madžgalj.

NAGRADE

2015.godina: Prvo mjesto, međunardni konkurs “Nebeski Dobošar“, u recitovanju ruskih stihova
2016. godina: Prvo mjesto i apsolutna pobjednica, međunarodna NIŠ Olimpijada, dok u maju osvaja drugo mjesto na međunarodnom konkursu “Duško Trifunović“u pisanju sastava.
2017. godina: Prvo mjesto na međunarodnom konkursu “Jezik je put civilizacije i kulture“, u martu prvo mjesto na međunarodnom konkursu “Ja želim u Artek“, treće mjesto na međunarodnom konkursu u pisanju sastava ruskog jezika “Narodi i Vremena“,treće mjesto na državnom takmičenju u kategoriji srednjoškolaca, u aprilu treće mjesto na međunarodnom konkursu u pisanju sastava na maternjem jeziku “Mihailo Kovač“ u maju prvo mjesto na petoj međunarodnoj NIŠ Olimpijadi, u junu prvo mjesto na sedmom međunarodnom Puškinskom konkursu “Čto imeni tebe moёm“u Moskvi.
U septembru drugo mjesto na prvom međunarodnom festivalu “Florika Štefan“ poezije i proze za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina kao i treće mjesto na 11. međunarodnom festivalu „Duško Trifunović“.
U decembru na najvećoj Olimpijadi na svijetu za najbolje poznavaoce ruskog jezika, koja je održana na Institutu “A.S. Puškin“ proglašena je apsolutnom pobjednicom, a na dodatnom konkursu “Mladi orator“, osvaja prvo mjesto.
2018. godina: drugo mjesto na osmom međunarodnom konkursu “Trifun DimiĆ“, drugo mjesto na devetom međunarodnom festivalu „Stanislav Preprek“ i drugo mjesto na Državnom takmičenju iz ruskog.
M. Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner