KOLUMNA: Crnogorci “krote“ opasne krivine

 

PIŠE: Milanka Ćorović

“Pišonja ubaci u brzinu to vrelo ljetno veče oko dvaest i dva časa

‘A sada, pravac more’, viknu Žuga iz sveg glasa 

Strahovit tresak zapara zrak, čak i iskre poletješe u mrak

Pričali su ujutru i kleli se u majku
Da su auspuh i retrovizor našli čak
Pedeset metara dalje u jarku…“

Sigurna sam da je generacija mladih u bivšoj SFRJ odmah prepoznala stihove kultne pjesme “Balada o Pišonji i Žugi“ od Zabranjenog pušenja, jednog od najutentičnijih rok bendova na ovim prostorima.

Pjesma je žarila i palila u periodu kada sam jedva bila klinka, ali sam ovu stvar zarazno pjevala na ugledu starije braće i sestara. Sjajni stihovi Nela Karajlića fantastično zvuče, rokerski nema šta, i sve je super dok je njena zbilja samo u pjesmi.

Nažalost, svjedoci smo da se njen sadržaj poslednjih godina “razlio“ po crnogoskim cestama. “Vozio je po Budvi duplo brže nego što je dozvoljeno“, “Lančani sudar u Golubovcima“, “Poginula dva mladića“, “Petoro povrijeđenih na putu za Cetinje“, “Saobraćajna nesreća na putu Podgorica-Bar, poginula jedna osoba“, “Pijan jurcao po putu“… samo se neki od naslova koji su osvitali na portalima, dnevnim novinama i dnevnicima.

FOTO: Static.zonnar.de

Kao da nijedan od njih ne dopire do strastvenih ljubitelja brzine, vjetra u kosi, i iznad svega onih žednih navale adrenalina kada se kazaljka na brzinomjeru vrtoglavo penje. Naše ceste nijesu za žestoke vožnje, pogotovo u gradu, i ne znam čemu služi ta jurnjava.

Bez zaustavljanja na crveno jer “ko će čekat“, ograničenja brzine, da čak nijedna kolona ili zastoj predstavlja prepreku. Ekstremne vožnje, kao da su postale naša svakodnevnica.

Prošle neđelje, kada sam išla put primorja, kroz glavu su mi prošle sve one nemile scene o kojima sam čitala. Već sam unaprijed imala neku strepnju ‘oće li me ko zakačit do Tivta. Nevjerovatno da je do toga došlo.

Mnogo žurimo za narod koji bije glas “lagano i opušteno“. Znakovi pored puta kao da su nepotrebni savjetodavci za naše “Šumaher majstore“. Bahati vozači koji legnu na gas i samo, kao u nekoj video igrici,  ošamare ručicu mjenjača pa ide – prva, druga, treća….

Svima je poznato da je ta vožnja ludost, kockanje sa životom, ako dođe do sudara – u većini tih situacija nema spasa. Bijesni vozač nagrdiće nekog ni krivog ni dužnog, ali to se uvijek dešava “nekom drugom“.

Ma, treba da bude srećan ako ga zaustavi policija, a ne pješak, biciklista, bandera ili kamion. Stradavanja ima, a sezona je tek počela, a nagledasmo se dosta zanimljivih akrobacija.

Neću da zvučim kao neka zloslutnica, ali ako nastavimo ovako udarnički “po gasu“ i još kroćenje ceste prepričavamo kao neku diku i ponos…

To je uvijek problem na početku i na kraju sezone, pogotovo na početku, kada ljudi nakon zime nespremni krenu u vožnju često na lošim cestama, sa lošim gumama… i onda se događa svašta.

Svi imamo neki ventil za opuštanje i to je u redu. Pod stresom smo, muke mučimo sa ovim ili onim, ali izduvavat’ se tako što udariš po papučici gasa i nagrdiš nekog ko je pošao na dan na more, zove se drugačije od opuštanja – ČISTA OBIJEST.

I šta je smisao takve vožnje? Cesta nije igračka i kako objasniti egzibicionistima da je pogibeljna i da glava treba da je sigurna, njegova, a i onih što mu dolaze u susret?

Razumniji kažu “po džepu za škripu guma“, a više ne znam koliko i to pomaže. Hajde da zaustavimo nasilničku vožnju, ne zato što tako nalažu zatvorske i novčane kazne, već da nas na to natjera isključivo svijest i savjest!

Kada bahatost nema granicu, desi se prava drama na putu. Bilo bi dobro da i ođe primijenimo “čojstvo i junaštvo“, čojstvo – kada drugoga branim od sebe, a junaštvo – sebe branim od drugoga. Kodeks koji treba da određuje društveno ponašanje u Crnoj Gori.

Dakle, pošto je neminovno divljanje na putevima, nije ni čudo što se stiče utisak da se u vožnji doživljavamo kao neki neprijatelji pa je potrebno da se insistira na ovoj istorijskoj.

Ljudi, uživajte u vožnji, krenite ranije na put ili odložite, slušajte muziku, uživajte u tom danu, samo bez bahaćenja.

I na kraju, kao u kultnoj pjesmi, “molim te,  čuvaj ih, kraljice brzine!“.

Ostale članke/kolumne Milanke Ćorović možete vidjeti ovdje http://crna.gora.me/author/mila/

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner