Нинa Вуксановић ауторка романа“Ђина“: Прича о моралним предрасудама црногорског народа

 

Трећи роман “Ђинa“ црногорске ауторке Нинe Вуксановић, биће објављен у јуну и доноси причу о жени жртви моралних предрасуда свог народа. Како наводи ауторка, роман проводи читаоца кроз Ђинину биографију као исповијест и упознаје живот црногорског менталитета који снажно проживљава главна јунакиња и који обиљежава њен период дјевојаштва па и касније. Роман је прожет бројним споредним ликовима који су на неки начин обиљежили Ђинин живот. Карактеризација никада прежаљене љубави са Даворином Петричевићем, виолинистом уводи читаоца у један романтичан љубавни свијет за тужним завршетком.

Нина Вуксановић

-У роману исписујем странице о жељама, потребама, илузијама, покорности и животу какав Ђина није прижељкивала. Немоћна да се супротстави моралним начелима и предрасудама свог народа, превсходно мајке и блиских рођака који су јој легитимно право слободе сасијецали у коријену, одвели је са пута специјализације у Француску и креирања сопственог живота према својим потребама и жељама. Почев од периода првог заљубљивања, љубави са Даворином, склапања брака са Костом, а касније и одлуци да се разведе од Косте, спријечена је била да слуша своје срце и разум. Роман је уједно и исповијест и приповијест у којој се догађаји јасно разоткривају кроз рефлексију унутрашњег реализма главне јунакиње, окружене догмама, предрасудама, лажним моралом и примитивизмом споредних ликова – открива Вуксановић.
Ауторка романа је истакла да величина страдања жртве коју подноси Ђина, и неко попут ње, је немјерљива посматрачу.Како истиче, силина тог осјећаја је најбоље знана актеру такве приче, а много мање сензитивном посматрачу “који није резистентан на нечији живот какав је Ђинин“.
-Увијек је исплативо борити се за све оно чему човјек стреми и што га чини сретним, што је Ђини измакло. Зарад личне среће и реализације животних прижељкивања, у таквој атмосфери је неопходно прегршт снаге и воље да се буде свој, а истовремено бити прихватљив другима и због своје аутентичности не бити осуђиван. Ђина је очекивања других ставила испред својих жеља и снова, како не би била осуђивана и на тај начин постала жртва патријархалности – рекла је Вуксановић.

Нина Вуксановић

Упитана откуд жеља да се бави овом темом, ауторка објашњава да “негдје у дубини душе ми је довољно гласно одзвањао глас без индиција исчезавања, јер истине или таворе или живују и хоће да се о њима прича“.

Ауторка додаје да је посвета намијењена црногорском народу и свим женама у којима постоји и трачак вјере да би слушајући своје срце могле бити срећне.
-Дубоко вјерујем да ће „Ђина“ бити пријемчива црногорском менталитету.Обећавам да ће фабула, карактеризација ликова и догађаја, читаоца држати заинтересованим. Роман ће најбрже стићи до женских срца која треба да изграде висок степен самопостовања како би осим љубави према себи, која је неопходна за срећу, слушале своје срце и разум – поручила је Вуксановић.
Ауторка Вуксановић има за собом два романа “Вјерујем“ и “Њена вјековна снага“, те се нада да ће трећим успјети да допре до срца црногорског народа. Вуксановићева је завршила Филозофски факултет у Никшићу, мајка је двије ћерке и живи у Београду.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...