Osmi mart – simbol osnaživanja žena i rodne ravnopravnosti

 

Šta god da vam kažu, žene obožavaju iznenađenja i poklone, a pravi gospodin ne čeka neki značajan datum da bi obradovao majku, sestru, suprugu, ćerku, baku, tetku, prijateljicu, koleginicu ili komšinicu. U razgovoru sa spisateljicom i kolumnistkinjom Sonjom Ražnatović, tektopistkinjom Sanjom Perić, vlasnicom agencije za nekretnine “Millennium“, predsjednicom Udruženja preduzetnica Crne Gore i jedna od osnivačica Balkanske asocijacije žena u zanatima Editom Dautović, modnom kreatorkom Sanjom Bobar, izvršnom direktorkom marketinške agencije M.A.S. CODE i predsjednicom Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubicom Kostić-Bukarica kao i vlasnicom ručno izrađenih sapuna “Perla“ Nenom Raičević saznali smo koliko je Osmi mart važan kao
podsjednik značaja uloge žene u društvu i na koji način ga one obilježavaju.

Sonja Ražnatović

Spisateljica i kolumnistkinja Sonja Ražnatović za portal Crna Gora ističe da joj
Osmi mart kao datum ne predstavlja poseban dan.
-Nijesam primijetila da se ostalih dana mnogo priča o naučnim, umjetničkim, poslovnim, političkim i, uopšte, društvenim dostignućima žena. Na svakodnevnom i praktičnom nivou, ovaj datum percipiram kao dan kad muškarci, uglavnom, pokušavaju da s tri bezvezna cvjetića nadoknade sav nemar, podrazumijevanje i potcjenjivanje koje demonstriraju tokom ostatka godine. Mene jedan dan ne interesuje. Interesuje me kontinuitet. Ako me ne voliš, ne paziš i ne poštuješ stalno, nemoj, vala, ni Osmog marta – rekla je Ražnatović.
Upitana da li će dan žena obilježiti u standardnoj formi, ona je istakla da je njen suprug “old school gentleman“ pa tako ćerka i ona redovno dobiju poklone’’.
Ona poručuje da žene nipošto ne trebaju da trpe nasilje, ni fizičko, ali ni verbalno i da na svaki pokušaj uzvrate ne istom mjerom nego triput žešće.
-Ne dozvolite da vam ekonomska nesamostalnost ili strah od samoće bude izgovor za tolerisanje onoga što se ne smije tolerisati. Teška vremena nisu izgovor da ne radimo na sebi, da se ne obrazujemo i ne borimo za obezbjeđenje ekonomske nezavisnosti bez koje za ženu nema dostojanstvenog i istinski slobodnog života – zaključila je sagovornica portal Crna Gora.

Sanja Perić

Tekstopistkinja Sanja Perić smatra da nije potreban poseban povod da bi se nekome ukazala pažnja ili darivao poklon.
– Važan je osjećaj i želja da nekoga do koga nam je stalo učinimo srećnim i posebnim. Što više razloga za slavlje i veličanje bilo koje vrste ljubavi to bolje. Ženama za Osmi mart i svaki drugi dan želim da budu zadovoljne sobom – rekla je Perić.

Edita Dautović

Vlasnica agencije za nekretnine “Millennium“, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore i jedna od osnivačica Balkanske asocijacije žena u zanatima Edita Dautović, objašnjava da Osmi mart “ne treba da se pretvori u dan kada ženskim osobama dajemo poklone i cvijeće, a da pri tome zanemarujemo položaj žene u društvu“.

-Nevjerovatno je da u 21. vijeku možemo čuti kako su žene slabiji pol i da je Osmi mart sveden na pomamu za poklonima. O pravima žena treba da pričamo svakog dana i treba insistirati na ravnopravnosti polova. Sjećam se i proslava praznika u neka druga vremena. Tada sam obema bakama, mami, tetki i ostalima čestitala praznik praveći im razglednice. Nijesam imala pojma šta predstavlja taj datum. Danas to veoma dobro znam. I zato ovaj dan koristim da saradnicama na poslu zahvalim za sve ono što smo zajedno uradile predhodne godine i da skupa proslavimo naš uspjeh – rekla je Dautović.

Ljubica Kostić-Bukarica

Izvršna direktorka marketinške agencije M.A.S. CODE i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić-Bukarica, podsjetila je da mir, društveni napredak i puno uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda zahtijevaju aktivno učešće, ravnopravnost i razvoj žena.
-Za sve žene svijeta, ovaj dan je prilika da se ujedine, povežu i mobilišu za suštinske promjene koje će donijeti dobrobit svima. Osmi mart podsjeća i na težak položaj žena u društvu koje su i dalje diskriminisane po osnovu pola u javnom i privatnom životu, a nekima su ugrožena ili u nedovoljnoj mjeri omogućena osnovna ekonomska, socijalna, politička i kulturna prava. Tradicionalne i stereotipne uloge koje se ženama takođe nameću i dalje otežavaju njihov napredak u društvu.Ovaj datum još jednom podsjeća na važnost zajedničkog rada predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora po pitanju veće uključenosti principa ekonomskog osnaživanja žena i rodne ravnopravnosti u politike, strategije i mjere države –rekla je Kostić-Bukarica.

Sanja Bobar

Modna kreatorka Sanja Bobar je podsjetila da je kao mlađa nije priznavala ovaj praznik, ili ga donekle nije bila svjesna.
-Vodila sam se ritualom i kupovinom poklona kao i većina.Taj datum je za mene dan majki. Koliko nam je važno i kakvu ulogu ona predstavlja u našem životu, osjetila sam kada su najslađe usne izgovorile riječ „majka“. To je mala i velika riječ u isti mah, preplavljena ljubavlju, osjećanjima, neizmernom nježnošću koje sadrži ljudsko srce. Žena prije svega treba da bude žena. Ona zapravo predstavlja jedinstveno biće, puno ljubavi, topline i nježnosti. Kao majka i žena, poručila bih istim pripadnicama ljepšeg pola da ostanu dosledne sebi, svojim pravima i mogućnostima jer su žene bića koja čine svijet ljepšim – rekla je Bobar.

Nena Raičević

Jedna od vlasnica ručno izrađenih sapuna “Perla“ Nena Raičević ističe da većina nas zaboravlja da je to dan koji je simbol borbe žena za ravnopravnost.

-Lijepo bi bilo pomenuti sve one hrabre žene, poput Klare Cetkin, koje su davno otpočele da tabaju put ravnopravnosti među polovima. Ženama bih poželjela da im svaki dan u godini bude kao Osmi mart – rekla je Raičević.

M. Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner