Радови црногорског умјетника Дарка Вучковића објављени у престижном иностраном часопису: „Хералдика природе“

 

Радови црногорског умјетника Дарка Вучковића, објављени су у престижној страној публикацији Цреате! Магазине.

Како преноси ФОС медиа,у питању су дјела из циклуса „Хералдика природе“, започети прије деценију, када је овај умјетник постепено са сликарства, прелазио на израду скулптура.

Дарко Вучковић

Вучковић је рођен у Подгорици, а дипломирао је на Факултету ликовних умјетности на Цетињу (смјер сликарство). Током 1999. и 2000. године боравио је на Високој школи за умјетност у Греноблу, гдје је почео да се интересује за форме као што су компјутерски генерисана слика, фотографија и експериментални звук. Прије двије године је завршио специјалистичке студије на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи проф. Зорана Вуковића. Члан је Удружења ликовних умјетника Црне Горе од 2002. године. Самостално је излагао у Подгорици, Београду и Француској, а учествовао је и на бројним колективним изложбама. Прије неколико дана добио је простор на страницама престижног иностраног магазина.

-Публикација ’Цреате! Магазине’ промовише умјетнике на пољу савремене умјетности. Часопис излази двомјесечно и за свако ново издање селекцију врши други критичар. У актуелном зимском издању за ову годину селекцију је радила Маргарет Wинслоw, директор Музеја савремене умјетности у Делаwаре-у, УСА. У овом броју сам заступљен са два рада. У питању су скулптуре, настале у последње двије године. Осим штампаног издања изабрани умјетници се промовишу и преко њиховог wеб сајта и социјалних мрежа – каже Дарко за ФОС.

Не крије задовољство чињеницом да су се баш његови радови изазвали одичне реакције критичара који су донијели одлуку да се скулптуре умјетника из Подгорице нађу на страницама престижног магазина.
-Драго ми је што сам се нашао у групи од тридесетак квалитетних умјетника са различитих страна свијета.Мислим да је природно да умјетник жели да има што већи аудиторијум. Данас је то другачије него некад јер постоји интернет и границе више нису толико пресудне што се тиче сарадње, размјене информација и идеја. То отвара више могућности за све умјетнике који желе да их користе – каже Дарко за ФОС и додаје да је избор увјек, када је оваква концепција у питању, остављен критичару који је изабран за одређено издање.

-У овом случају реакција је била више него позитивна. Нашли су да су приложени радови врло занимљиви и оригинални и да задовољавају критеријуме који су постављени – каже Вучковић.

С друге стране, сматра да у Црној Гори однос људи према умјетности још увијек није на нивоу којим се можемо похвалити.
-Црна Гора је дала много квалитетних умјетника, с обзиром на своју величину. С друге стране мислим да има доста људи код којих још увијек није изграђен однос према умјетности какав постоји у неким другим друштвима. По моме мишљењу требаће још времена да се до тога дође – искрен је наш саговорник.
Тренутно завршава неколико радова, па се нада да ће ускоро имати прилику да их представи публици.
-Планирање ми често није јача страна, али постоји одређени број радова који су у процесу и када буду спремни реално би било очекивати изложбу. Врло је вјероватно да ће се у скоријем времену десити нешто по том питању- закључује Дарко за ФОС.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...