Ručna izrada sapuna: Kad cijela kuća zamiriše

Snežana Vidaković i Nena Raičević iz Podgorice uspjele su da pronađu formulu za božanstvene sapune. Bile su potpuno samouke, a danas su prave maherke. Prve eksperimente okusili su prijatelji koji su učestvovali u testiranju probnih serija. Nakon pozitivnih kritika, odlučile su se za veći obim proizvodnje i ozbiljnu priču.

Vidaković za portal Crna Gora objašnjava da je njihova sapunska priča počela prije četiri godine. Kako ističe, Nena, tehnolog po struci, odlučila se da  napravi sapun na bazi biljnih masnoća, kao sredstvo za održavanje higijene za porodicu.

– Namjera je bila da se izradi proizvod potpuno drugačiji od industrijskog sapuna koji se pravi od sintetičih jedinjenja. Nena je željela da zaštititi članove porodice od štetnog dejstva raznih hemikalija odnosno deterdeženata kojima svakodnevno tretiramo kožu, a preko nje i cijeli organizam. Na osnovu dugogodišnjeg radnog iskustva iz proizvodnje, znale smo da proizvod, pored kvaliteta, mora da  bude i estetski primamljiv. Zamisao je bila da napravimo proizvod koji je više od sapuna, koji će od kupanja praviti doživljaj, vratiti nas prirodi i pobuđivati čula. Posebno smo ponosne na komentare kupaca da osjećaju sa kolikom ljubavlju smo napravile sapune – kaže Vidaković.

Prema njenim riječima, kvalitet proizvoda duguju kvalitativnim svojstvima maslinovog, kokosovog, palminog, suncokretovog i riicnusovog ulja, kao i blagotvornim svojstvima eteričnih ulja cimeta, ruzmarina, lavande, karanfilica, eukalipusa i vanile.

–Sapuni „Perla“ omogućavaju prirodnu njegu kože, bez isušivanja jer iz njih nije izvučen glicerin, kao glavni humektant. Glicerin je sastojak koji omogućava zadržavanje potrebne vlage u koži čime se usporava proces starenja. Uobičajena je praksa da se kod sapuna industrijske izrade glicerin izdvaja van sapuna i koristi u druge svrhe. Samim tim, industrijski sapun je osiromašen, a da ne pominjemo sastojke koje ne uspijevamo čak ni pročitati na proizvodnim deklaracijama. Sapuni ručne izrade su rađeni od biljnih i eteričnih ulja, uz dodatak tradicionalno potvrđenih biljaka i dodataka koji imaju blagotvorno dejstvo na kožu (bijela i zelena glina, cimet u prahu, kakao, žalfija, breza, mljevena lavanda). Oni su jako dugotrajni ukoliko ih držimo na rešetkastoj podlozi koja omogućava njihovo prirodno cijeđenje. Koriste se za pranje lica, tijela i ruku, a napravljeni su u serijama prema tipu kože. Imamo po dvije vrste sapuna za suvu, normalnu, masnu i problematičnu kožu i jedan tip sapuna za zrelu kožu – objašnjava sagovornica za portal Crna Gora.

Vidaković ističe da je postupak proizvodnje dugotrajan.

-Izmjere se soda i voda.Reakcija je jako burna pa je potrebno da se taj sistem ohladi. Nakon toga, izvagaju se ulja koja treba da se zagriju.Kada se izjednači temperatura sode sa temperaturom ulja (do 45 stepeni), onda kreće magija. Dodaju se eterična ulja i bilje koje njeguje kožu, a zatim slijedi ljepši i, naravno, zanimljiviji dio posla. Smjesa se izlije u drveni kalup koji zatim prekrijemo i ostavimo da odstoji 24 sata.Tako ušuškan, sistem odrađuje proces saponifikacije i onda ga režemo. Poslije faze rezanja ide faza pečatiranja. Da bi sapun bio upotrebljiv, mora da odstoji mjesec dana –  kaže naša sagovornica.

Vidaković ističe da njena koleginica i ona uvijek sa nestrpljenjem očekuju rezanje kako bi vidjele šaru koja je nastala i koja nikad nije ista.

Kako dalje priča, sapuni mame originalnim pakovanjem i izgledom. Svaki od njih je  na svojevrstan način i unikatan „jer pojedinačna šara nikada ne može biti ista“. Vidaković konstatuje da je originalnost izrade potvrđena pečatom koji govori da se radi o ručnoj izradi, a ono što posebno daje draž proizvodima je „što osvajaju prirodnim mirisima i cijela kuća miriše od njih“.

– Kao kreativne osobe, nemamo problem sa idejama, niti nedostatkom inspiracije koji oblik sapuna da napravimo. U svemu što radimo, pogotovo ako je krupnija i zahtjevnija stvar, volimo oslušnuti šta struka ili neko sa više iskustva kaže. Danas je internet postao velika kuhinja ideja  pa se uz pomoć njega postojaća ideja može uoblićiti ili doraditi kako bi bila sofisticiranija ili tržišno prihvatljivija. Povećanjem obima posla i već formiranom paklicom, nametnula se potreba za unificiranim oblikom pa većina sapuna ima kvadratni ili pravougaoni oblik, odnosno masu od 50 do 100grama. Pored standardnih oblika, volimo da pravimo i netipične oblike za sapun poput ružica, listića, školjkica, pa čak i sapune u obliku torte. Dešava se da kupci dođu sa svojom idejom, a mi, ukoliko imamo tehničkih mogućnosti, odgovorimo na njihov zahtjev i radimo po specijalnim narudžbama – ističe Vidaković.

Upitana sa kojim su se najtežim izazovom susrele na početku sapunske priče, sagovornica objašnjava da je to bilo osmišljavanje izgleda, pakovanja, marketinškog nastupa, kako predstaviti proizvod, a „da kao početnice budemo dorasle tržištu i njegovim očekivanjima“.

Vidaković konstatuje da su svaki izazov prevazilazile upornošću, kreativnošću i uvažavanjem mišljenja i savjeta upućenijih i iskusnijih.

-Najvažnije je imati ideju, ispratiti par edukacija koje mogu usmjeriti priču u pravom smjeru.U poslu je neophodno naoružati se vjerom, strpljenjem, energijom i samo ići naprijed. Ne treba razmišljati što je nekada taj korak suviše mali – ističe sagovornica.

Kako ističe, posebnu emociju u poslovanju pružaju im zadovoljni korisnici kroz pohvale navodeći da je naš proizvod nešto posebno na crnogorskom tržištu.

Vidaković objašnjava da su takve stvari obavezujuće, ali „svakako i motivisajuće u daljem radu“.

– Naši budući poslovni planovi su proširenje tržišta(prodaje suvenira, hotelski kompleksi,  prodavnice zdrave hrane). Zainteresovani za naše proizvode nas mogu pronaći na fejsbuku “Sapuni perla ručna izrada“ ili na sajmovima, gdje kroz direktan i neposredan kontakt mogu postavljati pitanja za način korišćenja ručno rađenih sapuna i  dobiti i informator o kvalitetu sirovina koje koristimo i vrstama sapuna koje radimo – poručuje Vidaković.

M. Ć.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner