Сликар и вајар Дарко Вучковић: Лондон никога не оставља равнодушним

 

Црногорски вајар и сликар Дарко Вучковић освојио је трећу награду за скулптуру на колективној изложбу у Лондону која се одржала крајем маја, а на којој је међу 120 одабраних умјетника са свих страна свијета Вучковић био једини из Црне Горе.

Како пишу “Вијести”. поставка, на којој је Вучковић представио три своја рада из циклуса “Хералдика природе”, била је смјештена у срцу Лондона, у Цхелсеа Олд Тоwн Халлу, а отворила ју је лејди Софи Виндзор.

-Организатор изложбе је једна од најстаријих галерија у Лондону, “Гаглиарди галлерy” и све је имало одређену гламурозну црту. Моје скулптуре су дио серијала “Хералдика природе“ која је једним дијелом представљена на изложби у Перјаничком дому у Подгорици прије неколико година. Скулптуре су рађене у теракоти са ефектима глазура. Свака од њих је по више пута печена да би се постигао жељени ефекат – истиче Вучковић за “Вијести”.
Његова дјела претежно носе морске или земљане тонове, осликавајући природу, њену енергију и промјенљивост, али и јединство човјека са планетом. Представља се облицима којима удахњује нови живот или их доноси из другог свијета, публици онолико удаљеног или блиског у зависности од ока и душе појединца.

-Лондон је град који ме је изненадио на најпозитивнији начин. Посјете Британском музеју, “Тејт” галерији и многим другим значајним мјестима представљају посебан доживљај. Такве врсте колекција цивилизацијског умјетничког развоја не остављају никога равнодушним. Можда је управо Британски музеј мјесто којем бих се могао много пута враћати без могућности да ми досади. Лондон, као један од највећих центара умјетничке сцене, најбоље је мјесто гдје се могу пратити савремене умјетничке тенденције и глобална кретања и гдје је врло примјетно да се умјетност доживљава на озбиљан начин. Желим и да се захвалим Министарству културе Црне Горе које је подржало ово представљање лондонској публици – рекао је Вучковић.

Он је истакао да је могуће да крајем ове или почетком идуће године представи црногорској публици нове радове.

-У припреми су радови који у односу на претходне имају донекле другачији приступ и обраду. Још увијек је све то у процесу и у овом тренутку не могу да знам колико ће требати времена да се све успјешно финализује и припреми – рекао је Вучковић.

Подсјетимо, Вучковић је рођен 1975. године у Подгорици. Дипломирао је на Факултету ликовних умјетности на Цетињу 2001. године у класи професора Драгана Караџића, сликарски смјер. Током 1999. и 2000. године је боравио на Л’ецоле Суперриеуре д’Арт ду Гренобле, у Француској гдје се почео бавити компјутерски генерисаном сликом, фотографијом и експерименталним звуком. Специјалистичке студије на ФЛУ у Београду је завршио 2012. године у класи професора Зорана Вуковића, такође сликарство. Члан је Удружења ликовних умјетника Црне Горе од 2002. године

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...