Tatjana Popović za portal Crna Gora: Resetujte organizam mediteranskom kuhinjom

Health coach Tatjana Popović obrazovala se u Njujorku i za nju zdrava ishrana predstavlja način života kojem se potpuno posvetila  prije 13 godina i sada to znanje prenosi  i drugima koji teže zdravom stilu života i izbalansiranoj ishrani. Health coaching predstavlja disciplinu koja spaja nutricionizam, psihologiju i life coaching.

Tatjana Popović čitoce portala Crna Gora savjetuje kako da se hrane raznovrsno i pravilno i predlaže zdravu užinu za sve generacije. Ona će, po prvi put, održati seminar u Podgorici 17. februara od 10 do 18 sati u Verde Complexu, i tom prilikom će zainteresovane za zdrav stil života podsjetiti na onu čuvenu “zdravlje na usta ulazi’’.

Tatjana objašnjava da se zdravoj ishrani okrenula nakon prekida hemoterapije uslijed liječenja kancera lijevog bubrega.

-S obzirom da sam veoma loše podnijela terapiju, odlučila sam se da pokušam da izmjenim ishranu i započela spovođenje makrobiotičkog režima ishrane. Srećom, uspješno sam prevazišla bolest, potpuno se oporavila i danas na osnovu ličnog iskustva i znanja pomažem drugima da unaprijede zdravlje i stil života. Njenom najvažnijom prednosti smatram koncept bioindividualizma, koji karakteriše personalizovan pristup klijentu. Mi smo svi drugačiji i shodno tome zahtevamo različite režime ishrane i stilove života – objašnjava Popović.

Ona ističe da je , po mišljenju ljekara, najzdravija kuhinja na svijetu mediteranska I ona uključuje najbolji miks lokalnih sastojaka, ograničene porcije i kvalitetne namirnice.

-Mediteranska kuhinja se veoma oslanja na hranu biljnog porijekla, kao što su pasulj, voće, orasi i drugi koštunjavi plodovi, maslinovo ulje, povrće i integralne žitarice, zajedno sa ograničenom količinom sira, piletine, jaja, ribe i jogurta. Hljeb napravljen od različitih žitarica je važan dio mediteranske ishrane. On se često umače u maslinovo ulje, pa se upotreba putera i margarina svodi na minimum ili se uopšte ne koristi. Orasi, bademi, indijski orah, pistaći, kikiriki su popularni kao brza užina. Morska so nije jedina koja se koristi u začinjavanju jela, već se ovaj region umnogome oslanja na ukusno začinsko svježe bilje – kaže Popović za portal Crna Gora.

Ona preporučuje da se pored ovakve ishrane uvede svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću kroz šetnju, kao i intenzivniji vid treninga usklađen sa ličnim preferencama. Naša sagovornica ističe da “samo zdrava ishrana nije dovoljna kako bi ostvarili balans”.

Na konstataciju da mnogi imaju naviku da jedu “s nogu“ i to hranu koja nije baš zdrava, healthcoach ističe da je važno unapred isplanirati obroke.

-Zdravo doručkujte, a užine i ručak ponesite od kuće. Trebalo bi da izbjegavate prženo i pohovano, a predlozi za zdrav obrok su rižoto sa povrćem ili pečurkama, salata od svježeg povrća sa grilovanom piletinom ili ćuretinom, salata sa mahunarkama, hljeb od integralnog brašna sa piletinom, humusom i svježim povrćem ili grilovana riba sa barenim povrćem. Predlozi za užinu su svježe voće, mješavina orašastih plodova (bademi, lješnici, orasi) ili mješavina pahuljica (ovas, raž, ječam) sa bademovim mlijekom. Odraslom čovjeku potrebno je dvije do tri litre vode svakodnevno. Dehidratacija izuzetno loše utiče na rad nervnog sistema i cjelokupnog organizma. Koliko god željeli da održimo adekvatan nivo energije uz kafu, zanimljivo je da nam kofein, ukoliko se svakodnevno unosi u organizam u većim količinama, više šteti nego koristi. Jedini pravi način podizanja nivoa energije upravo kroz zdrave, prirodne namirnice i minimum sedam sati sna – predlaže Popović.

Upitana kakvu detoksikaciju organizma preporučuje i šta to zapravo podrazumijeva, sagovornica konstatuje da postoji mnogo različitih vidova detoksikacije, “od onih koji se sprovode isključivo konzumiranjem sokova/smutija, različitih čajeva ili napitaka, kao i konzumiranjem hrane uz pomoć koje želimo da ostvarimo poboljšanje zdravlja.”

-Ukoliko se pravilno sprovedu mogu doprineti “resetovanju” organizma, poboljšanju nivoa energije, unapređenju krvne slike i opšteg zdravlja. Najefikasniji vid detoksikacije  je pauziranje od konzumiranja namirnica životinjskog porijekla, uz unos isključivo biljne hrane koja je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i antioksidansima. U aprilu u Beogradu, organizovaću najveći detoks program u regionu. Vjerujem da će mnoge pokrenuti da nastave sa zdravim obrocima i nakon završetka perioda detoksikacije – kaže Popović.

Ona se osvrnula i na rad sa djecom ističući da joj je taj dio posla veoma drag.

Tatjana ističe da mališani “upijaju” sve što kaže, “i ako na dobar način objasnim zbog čega treba da unose određene namirnice, bez problema će željeti da ih uvedu u ishranu”.

-Važno je da hrana bude ukusna i da ne treba posebno naglašavati da je “zdrava”. Time ih dodatno upućujemo da obrate pažnju na hranu, koja njima definitivno nije primarna, već sekundarna. Primarno im je da se igraju, druže i uživaju – kaže Popović.

Sagovornica savjetuje da je najvažnije da jedemo hranu koju sami pripremamo kod kuće, da izbjegavamo namirnice koje su industrijski proizvedene i da gradimo zdrave navike korak po korak.

-Ne treba težiti savršenstvu, već napretku u svakom smislu – poručuje Popović.

Manje alkohola i masti

Tatjana Popović kaže da osim veoma ranog uzrasta, kada je ograničeno konzumiranje mahunarki i drugih namirnica koje ne prijaju djeci do tri godine života, isključivanje odnosno uključivanje hrane zavisi najviše od zdravstvenog stanja.

-Svaka životna faza je važna, u dvadesetim i tridesetim fokus najviše treba da bude na smanjenjenom konzumiranju rafinisanih ugljenih hidrata, pojačanom unosu namirnica bogatih biljnim vlaknima, kao i unosu vitamina D koji je ključan za sve faze života. U četrdesetim je važno pripaziti na kardiovaskularni trakt i gojaznost, i smanjiti unos masne hrane i alkohola, a povećati fizičku aktivnost i uključiti što više hrane koja jača imuni sistem i krvnu sliku (povrće, mahunarke, ribe, voće i svih ostalih prirodnih namirnica). U pedesetim godinama najčešće dolazi do promjena u hormonalnom statusu, stoga treba konzumirati što više namirnica koje će podpomoći postizanje balasna, ali i smanjiti unos hrane koja ne doprinosi dobrom zdravlju, a odnosi se prevashodno na šećer i industrijski prerađenu hranu. U šezdesetim i sedamdesetim godinama treba voditi računa o unosu hrane koja sadrži vitamine i minerale, hrani tijelo i pruža mu energiju – objašnjava Popović.

M. Ć.

 

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner