Tежак пут дo бизниса у штиклама

У Црној Гори жене су власнице тек 9,6 одсто предузећа, док се око 30 одсто бизниса на европском нивоу, али и у региону, налази у власништву жена. Разлог таквог стања су – стереотипи и обичајно право због ког жене не посједују некретнине које би заложиле да започну бизнис. Жене су, у нашој држави, власнице четири посто куц́а, осам посто земљишта и 14 посто викендица. Када је ријеч о региону, најбоље стање је у Хрватској, у којој је око 32 посто предузетница у укупној привреди, у Србији 31 одсто, док је у Босни и Херцеговини 28 посто, објаснили су из УПЦГ за портал Црна Гора

Савјетница за женско предузетништво у Унији послодаваца Црне Горе Звездана Олуић, истиче да су се у посљедњих 10 година десиле позитивне промјене па “црногорско друштво све више препознаје потенцијал женског предузетништва и има већи степен разумијевања за улогу, значај и допринос који предузећа у власништву жена пружају економском развоју земље“.

Како истиче, то не значи да је стање идеално, па чак ни на очекиваном нивоу, али да има помака.

 

– Као најчешће бизнис баријере препознају се компликоване административне процедуре, отежан приступ финансијама, сложен и нестабилан регулаторни оквир, превисоки намети, таксе и друга давања, проблеми међусобне наплате потраживања, сиве економије и нелојалне конкуренције. Иако бизнис баријере једнако препознају и жене и мушкарци, оно што позицију жена додатно усложњава је да већина њих у нашој земљи не посједује имовину која гласи на њихово име. Истраживања УПЦГ указују да 56 посто предузетница као једну од највећих бизнис баријера препознаје ограничен приступ кредитима. Комерцијалне банке предузетнице не препознају као специфичну циљну групу и клијенте којима ће понудити посебне кредитне линије – каже Олуић.

Она истиче да је УПЦГ у више наврата позивала представнике банкарског сектора да промијене своју ограничавајућу политику тако што ће женама обезбиједити повољније услове који укључују нижи колатерал и одговарајуће каматне стопе.

-Позитиван примјер је Инвестиционо развојни фонд који је, подржавши својевремено иницијативу Асоцијације пословних жена Црне Горе, у јавности препознат и по посебним програмима за жене у бизнису,  по кредитним линијама које за њих успјешно обезбјеђује већ неколико година самостално и у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и УНДП – рекла је Олуић.

Како додаје,“Женска политичка мрежа“ је у оквиру програма „Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности“ који реализује УНДП у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права, а финансира Делегација ЕУ у Црној Гори, покренула инцијативу конкретних модела финансијске подршке намијењене искључиво за жене у бизнису, a челници општине Будва, Бар и Подгорица je прихватили.

-То је велико охрабрење и подстрек даљем развоју женског предузетништва. Очекујемо да ће подстицаји ове врсте ускоро бити најављени и на нивоу осталих локалних самоуправа – каже Олуић.

Едита Даутовић

Власница агенције за некретнине “Милленниум“ у Подгорици, предсједница Удружења предузетница Црне Горе и једна од оснивачица Балканске асоцијације жена у занатима Едита Даутовић, за портал Црна Гора прича да је покретање бизниса била њена животна одлука.

-Једног дана сам се запитала шта сам све урадила, да ли сам успјешна и задовољна својим достигнућима. Када сам сумирала резултате, упркос томе што сам била успјешна у послу којим сам се бавила, нијесам била задовољна. Мој авантуристички дух није трпио рутину и одлука је пала – сјећа се саговорница.

Кренула је сама са једним рачунаром који јој отац поклонио када је уписала факултет. Данас њена агенција има 14  запослених.

-Потичем из предузетничке породице. Мој отац се од 1986. године почео бавити приватним бизнисом, превозом и трговином, да би се посљедњих двадесет година бавио производњом сухомеснатих производа. Мој развојни пут био је трасиран у бизнис окружењу. Почела сам се бавити предузетништвом када оно није било изразито препознатљиво и атрактивно. Имала сам у свему томе огромну подршку породице, која ме је охрабрила, али  током година пословања научила сам да одлуке доносим искључиво сама и да последице добрих или лоших одлука преузмем на себе. Савјети од њих ми увијек добро дођу, али се не мјешамо једни другима у пословање – каже Даутовић.

Упитали смо је да ли иза сваке успјешне жене стоји још успjешнији мушкарац, Даутовић објашњава да зависи од особе до особе.Њен мото је “док је мени мене“. Она констатује да “иза сваког успјешног мушкарца стоји успјешна жена, а иза сваке успјешне жене стоји мајка, свекрва и она сама’’.

Kако даље прича у пословном свијету се још увијек фаворизују мушкарци, али “амбициозна и упорна жена данас може успјети, али ће прећи тежи пут у односу на мушког колегу и платити већи цех“.

-Морамо изаћи из патријархалних оквира, превазићи стереотипе о подјели послова на мушке и женске. Правећи паралелу од прије дванаест година, када сам започињала свој бизнис и сада – примећујем разлику. Прије се мало причало о женском предузетништву, није било никаквих подстицајних мјера, а сада је ситуација много боља. Нажалост, није се урадило онолико колико се могло. Није у питању само новац, већ несхватање значаја женског предузетништва и њеног позитивног утицаја на запошљавање, а тиме и бољи живот породица.Упркос свему, јако сам срећна што сам предузетница јер имам могућност да управљам својим временом, организујем се на свој начин и креирам комплетан посао у агенцији – каже Даутовић.

Упитана који је рецепт за успјех и  како саградити, симболично и буквално фирму, саговорница објашњава да то треба радити од темеља, као да градите свој дом.

– Када је темељ добар, све остало је на стабилним основама. Ја сам у њега уградила квалитетне људе и услуге. Све остало намеће окружење и ваша способност да се прилагодите. Флексибилност је кључ успјеха сваке озбиљне компаније – закључила је Даутовић.

Снежана Видаковић и Нена Раичевић основале су “Перла“ чија је основна дјелатност производња ручно рађених сапуна на бази биљних уља.

-Након првих пробних шаржи и позитивних критика наших пријатеља који су учествовали у тестирању пробних серија, одлучили смо кренути у већи обим производње и уозбиљити причу. На почетку нијесмо имали представу колике су могућности бављења оваквим видом бизниса, мада смо од старта прихватиле да радимо локално, али да мислимо глобално. Сматрамо да у животу треба прихватати изазове. У породицама из којих потичемо смо научиле да цијенимо рад и упорност, а током посла настојимо градити поштен однос према сарадницима и пословним партнерима – каже Видаковић.

Како додаје, жене у Црној Гори могу постићи много у сопственим бизнисима јер посједују квалитете знања, вјештина, марљивости и одговорности.

Према њеним ријечима, једини проблем налази се у њиховој неодлучности и недовољној храбрости да се упусте у покретање сопственог бизниса.

-Најтежи изазов у почетку је био како осмислити изглед, паковање, маркетиншки наступ, како представити производ, а да као почетнице, будемо дорасле тржишту и његовим очекивањима. Изазове смо превазилазиле упорношћу, креативношћу и уважавањем мишљења и савјета упућенијих и искуснијих. Најбитније је имати идеју, испратити пар едукациија које могу усмјерити вашу причу и које могу помоћи да се сагледа будући бизнис из свих различитих углова. Неопходно је наоружати се вјером, стрпљењем, енергијом и само ићи напријед, не размишљајући о томе што је некада тај корак напријед сувише мали – каже Видаковић.

Она поручује свим женама које су закорачиле у предузетничке воде да храбро и упорно слиједе снове, марљиво раде оно што воле и уживајту у привилегији што раде за себе.

 Нај менаџерке

Унија послодаваца Црне Горе додјелиће награду за Нај менаџерке у Црној Гори за 2017.године. Награде се додјељују менаџеркама у привреди, јавном и цивилном сектору и медијима, а конкурс је отворен до 2. фебруара.

Како су објаснили из УПЦГ, циљ додјеле награда је промоција успјешних пословних жена које одговорним радом, професионалним приступом послу и оствареним резултатима потврђују снагу женског лидерства и значај већег учешћа жена на позицијама управљања и руковођења. Пријавни формулар за номиновање кандидаткиња, као и детаљне информације о самом поступку номинације и категоријама у којима ће награде бити додјељене, доступни су на wеб сајту УПЦГ: www.послодавци.орг

 У бизнис из пријеке потребе

Љубица Костић-Букарица, извршна директорка маркетиншке агенције М.А.С. ЦОДЕ и предсједница Асоцијације пословних жена Црне Горе која броји око 120 чланица, за портал Црна Гора каже да жене у нашој земљи немају равноправан третман у тржишној утакмици.

-У односу на мушкарце предузетнике, жене имају неједнак статус и кредибилитет, теже им је да оснују фирму, а треба им и далеко више времена да постану прихваћене у пословном свијету. Отежан им је приступ економским и финансијским ресурсима. Уколико томе додамо породичне обавезе чији је носилац у већини земаља углавном жена, јасно је да на развој женског предузетништва утичу бројни отежавајући фактори – каже Костић-Букарица.

Она констатује да се жене у Црној Гори одлучују за отварање предузећа углавном из  пријеке потребе, “док је у развијеним земљама мотив шанса и добре прилике за реализују пословних идеја“.

Разлоге за такву ситуацију, саговорница види у традиционалним стереотипима да жени није мјесто у свијету бизниса, у власништву над имовином, која се, како каже, у више од 90 посто случајева води на мушке сроднике.

Костић-Букарица констатује да из тог разлога жене нијесу у могућности да обезбиједе хипотеку и постану кориснице кредитних средстава “прије свега за започињање бизниса, а касније и за његов развој“.

М. Ћ.

 

 

 

 

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Novinarka Milanka Ćorović, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke/kolumne koji nas podsjećaju da su ''istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi'' i da je kontinuirani rad ''najveća životna investicija''. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ :) Čitamo se...